Съдят четири звезди от NHL за групово изнасилване

Случката е от 2018-а с отбора на Канада до 23 г., който стана световен шампион

Зимни
15:52 - 31 Януари 2024
2421
Съдят четири звезди от NHL за групово изнасилване

Петима хокеисти от Канада, четирима от които играят и в момента в Националната хокейна лига, ще отидат на съд по обвинение в групово изнасилване на 20-годишно момиче.

Делото вече е образувано и обвинението е повдигнато, след като канадските органи събираха доказателства близо 2 години. Случката е от 2018-а, когато въпросните играчи са били на лагер с младежкия национален тим на Канада преди световното първенство. То бе спечелено от страната-родина на хокея, а почти всички от онзи отбор стигнаха до NHL.

Имената на обвинените:

Картър Харт (вратар, Филаделфия)

Кал Футе и Майкъл Маклеод (защитник и център на Ню Джърси Девилс)

Дилън Дюб (нападател, Калгари Флеймс)

Алекс Форментън (нападател, Амбри Пиота-Швейцария).

Единствен Форментън се е явил доброволно в полицейското управление в град Лондон, в канадския щат Онтарио. Именно там е внесена жалбата и е проведено разследването, като вече е образувано обвинение и се задава процес. Адвокатите на асовете от отбори в NHL потвърдиха, че

клиентите им имат призовки, но засега отказват да се явят

и публикуваха коментари за невинност, напълно отхвърляйки всякакви обвинения.

Те обаче изглеждат много сериозни.

На 19 юни 2018-а, след Галавечер за благотворителна кауза с членовете на канадския младежки отбор, момиче от организаторите на събитието отива в хотела на тима с един от играчите. Нейните инициали са Е.М., тогава е била на 20, но името не се разкрива в документацията по делото.

В обвинителния акт са включени нейните показания:

Тя се е качила доброволно в стаята с играча, чието име също не се назовава. Предполага се, че е Форментън, но това е по публикации в канадски издания. Според момичето двамата са правили секс без никакви насилствени действия от негова страна, но тъй като е била под влияние на алкохол, тя

не може да каже как точно в стаята след това са се появили още 7 играчи от отбора.

В обвинителния акт се описва, че е била насилена от всеки от тях, като действията им продължили чак до сутринта. Успяла е да разпознае само петима - тези, на които са пратени призовки да се яват в съда.

Оригиналната жалба е подадена 24 часа след въпросната нощ. Но

през януари 2019-а разследването е прекратено поради липса на доказателства

Момичето подава нова и през 2022-ра прокуратурата подновява действията си. И сега има достатъчно доказателства, за да възбуди дело.

Клубовете на Футе (вдясно на основната снимка горе), Маклеод, Харт и Дюб освободиха играчите безсрочно от тренировъчния процес и временно няма да ги включват в състава.