Салвадор Дали : Сюрреализмът, това съм аз!

Геният си отиде от този свят преди 30 години

Култура
15:29 - 25 Януари 2019
2082
Салвадор Дали: Сюрреализмът, това съм аз!

Салвадор Фелипе Хасинто Дали и Доменек, или просто Салвадор Дали. Гений, ексцентрик, сюрреалист, страстен любител на лукса и ориенталската мода. Извитите нагоре тънки мустаци са негова запазена марка.

 

Роден е на 11 май 1904 г. във Фигерас, разположен на границата между Франция и Испания. Испанският каталунски художник е автор на световноизвестни произведения в областта на живописта, графиката, скулптурата, бижутерията, филми и книги. Художническите умения в неговите творби се приписват на влиянието и възхищението от майсторите на Ренесанса. Той е и много добър чертожник.

 

Дали има силно въображение и понякога необичайно поведение със забележителна склонност към нарцисизъм и мегаломания, които имат за цел да привлекат общественото внимание. Неговият ексцентризъм понякога привлича повече внимание от самото му творчество и критиците го тълкуват като рекламен трик. Дали проявява любов към всичко, което е позлатено, и прекомерна страст към лукса и ориенталската мода. Той дори си измисля арабско потекло.

 

Салвадор Дали умира точно преди 30 години – на 23 януари 1989 г. в родния си град на 84 години. Нека си припомним някои от най-незабравимите цитати на гениалния Салвадор Дали:

 

* Когато бях на 6 години, исках да бъда готвач. Когато бях на 7, исках да бъда Наполеон. Моите амбиции продължават да растат със същата скорост дори сега. Сега не искам да бъда нищо по-различно от Салвадор Дали.

 

* Оказва се, че всяка сутрин, щом се събудя, изпитвам върховно удоволствие, което днес откривам за първи път — това да бъда Салвадор Дали. И очарован се питам какво ли чудо ще направи днес този Салвадор Дали. И всеки ден ми става все по-трудно да разбера как останалите могат да живеят, без да бъдат Салвадор Дали.

 

* Целият свят ми е роб. Винаги идва един момент в живота на хората, когато разбират, че ме обожават.

 

* Скромността не е най-голямата ми добродетел.

* Пикасо е испанец - аз също! Пикасо е гений - аз също! Пикасо е комунист - нито пък аз!

 

* Аз не взимам наркотици. Аз съм наркотикът.

 

* Художник не е онзи, който се вдъхновява, а онзи, който вдъхновява.

* Има някои дни, през които си мисля, че ще умра от свръхдоза удовлетворение.

* Първият човек, който е сравнил бузите на жената с роза, най-вероятно е бил поет. А първият, който е повторил това, вероятно е бил идиот.

* Не се страхувайте от съвършенството. Не можете да го постигнете. Още повече, че в съвършенството няма нищо хубаво.

* Сюрреализмът, това съм аз!