Само 18% от българите у нас са бедни, от ромите са 66

От турската общност бедните са 29.5%, а от другите етнически групи – 12.7%

Новини
19:45 - 27 Септември 2022
3229
Само 18% от българите у нас са бедни, от ромите са 66

66.2% от ромите у нас са бедни. Това сочи статистика, публикувана в Националната стратегия на Република България за равенство, приобщаване и участие на ромите (2021 – 2030). Тя е приета на 5 май т.г. от Министерския съвет.

Най-висок е относителният дял на бедните сред лицата, самоопределили се от ромската етническа група – 66.2%, а най-нисък – сред лицата, самоопределили се от българската етническа група – 17.8%, се посочва в документа, като се цитират данни от Националния статистически институт (НСИ).

От турската общност бедните са 29.5%, а от другите етнически групи – 12.7%.

Общо за страната делът е 23.8%.

Сред бедните от българската и турската етническа група преобладават пенсионерите (съответно 56.6% и 36.5%), докато при ромската етническа група най-висок е относителният дял на работещите лица (31.9%).

Рискът от бедност за лицата с начално и без образование е 31 пъти по-висок в сравнение с риска от бедност при лицата с висше образование за българската етническа група и 11 пъти за турската етническа група. При лицата, определили се като роми, близо 70.0% с начално и без образование са бедни, докато при лицата с висше образование няма нито един беден, пише още в документа.

Продължавала пространствената обособеност на ромската общност, както в градските, така и в селските региони, водеща до социална изолация на жителите им, до влошаване на жилищните условия, до проблеми с изграждането и поддръжката на инфраструктурата и хигиената, до транспортни проблеми и трудности при осигуряването на услуги.

Нерешен остава проблемът с незаконно строителство, несъобразено със строителните правила, високата гъстота на населението и пренаселеността в жилищата. Това поставя висок процент от ромските домакинства в постоянен риск от премахване на единствените им жилища и превръщането им в бездомници. Продължаващ е и проблемът с липсата на законови мерки за осигуряване на алтернативно жилище в случаите на премахване на единствен дом, се посочва в стратегията.