Само в Lupa.bg: Арабски пари разбиха дружбата между Стоичков и Марадона

Легенди
19:13 - 29 Април 2020
10423
Само в Lupa.bg: Арабски пари разбиха дружбата между Стоичков и Марадона

Христо Стоичков призна с мъка на сърцето, че дружбата му със световната футболна легенда Диего Марадона се е разпаднала. Великият №8 отдавна не е приятел с Дон Диего, а за разрива в близките им отношения се разбра след 50-ия юбилей на Ицо през 2016 г.

Гениалният аржентинец бе приел поканата му за шоу мача в София с участието на куп футболни величия, но в крайна сметка не дойде у нас. Честолюбивият Стоичков прие това като предателство и зачеркна Марадона, наред с още свои някогашни приятели, които също не уважиха юбилея му. Оттогава обаче Камата избягваше всякакви въпроси относно Дон Диего, но сега отвори дума пред аржентинско радио.

Марадона бе ангажиран с арабските шейхове срещу милиони долари

"Имах много ценно приятелство с него и когато то приключи, ми стана тъжно. Загубих голям приятел в лицето на Марадона. По-добре да си остана със спомена за него като футболист, снимките и позитивните неща. Винаги ще го обичам, но не както преди. По-добре да го оставя така", сподели Ицо, без да влиа в подробности за причините.

Какво обаче стои в дъното на ножа в гърба на Стоичков? Още в края на 2015 г. се разбра, че Марадона лично е казал "да" на нашия по телефона. Визитата му бе уредена, въпреки че мениджърите около аржентинеца поискаха солидна комисиона. От джоба на Ицо бе платен дори чартърният полет на звездния гост. Освен това организаторите се погрижиха да го посрещнат и глезят в София като истински футболен бог. Ангажираха президентски апартамент в популярен столичен хотел, транспорт с лимузина и личен шофьор, както и цяла бригада топ готвачи за него и антуража му. Така Дон Диего бе първият обявен в звездния списък на организаторите, месеци преди зрелищното събитие.

Кафенето в Абу Даби, посветено на футболната легенда

Случайно или не - юбилейният шоу мач на българската легенда на 20 май 2016 г. съвпадна с крупен рекламен ангажимент на Марадона в Обединените арабски емирства. По-рано аржентинецът води за кратко местния футболен отбор Ал Уасъл и предизвика истински фурор сред феновете на футбола. Затова в Дубай Дон Диего бе ангажиран да участва във футболен турнир за ветерани, с идеята да се популяризира играта в Близкия Изток. За лице на мероприятието го избра самият принц на Йордания Али Бин Ал Хусеин. Програмата включваше още откриване на кафене с името на Марадона в Абу Даби.

Ицо приветства публиката по време на юбилейния си шоу мач / Снимка: Lap.bg

Тогава се разбра, че през есента на 2015 г. Марадона е подписал дългогодишен железен договор за 10 млн. долара, за да бъде лице на най-различни футболни събития в региона. Внезапна самоотлъчка щяла да му докара големи ядове с петролните шейхове. Така Марадона останал с вързани ръце. Стоичков до последно се надявал, че ще види своя приятел по екип на "Васил Левски". В крайна сметка Марадона му върза тенекия и по този начин развали голямото им приятелство.

Покрай юбилейния мач Христо Стоичков изгуби и друг отколешен приятел, съотборник от златното ни футболно поколение през 90-те. Големият нападател Любо Пенев не пожела да присъства в отбора на Ицо заради лютата си вражда с Йордан Лечков. Двамата се изпокараха жестоко при скандалната раздяла на Любо като треньор на националния отбор през зимата на 2014 г.

Зарята в чест на 50 години Христо Стоичков / Снимка: Lap.bg

Тогава Лецата бе вицепрезидент на БФС и отговорник за представителния тим. Бившите съотборници се оплюха взаимно в редица интервюта и не могат да се гледат до ден днешен. Всичко това обаче не бе оправдание за юбиляря Христо Стоичков. Голямата обида се оказа, че в часовете преди шоу мача, докато всички чакали Пенев, той ритал мачле на малки вратички със свои ортаци. Твърди се, че Ицо още не е простил на Любо за това и не иска да отваря дума за него.