Само в Lupa.bg: Австралийската външна министърка сгащила Захариева в Ню Йорк

Родителите на Полфрийман се оплакаха на премиера на островната държава, искат да говори с Борисов

Крими
22:28 - 26 Септември 2019 (обновена)
9504
Само в Lupa.bg: Австралийската външна министърка сгащила Захариева в Ню Йорк

Външната министърка на Австралия Марис Пейн е спешила българската си колежка Екатерина Захариева да се види с нея на срещата на ООН в Ню Йорк, научи Lupa.bg.

Дипломат №1 на островната държава е настояла да й се даде обяснение защо предсрочно пуснатият на свобода убиец Джок Полфрийман все още е на територията на България и не му се разрешава да напусне страната след като му е издаден паспорт още в понеделник. 

Пейн е издирила Захариева на срещата на върха в Голямата ябълка, където тя е заедно с президента Румен Радев на традиционния форум. По наша информация това е станало още преди речта на държавния глава пред Общото събрание на страните-членки на организацията и се очаква двете дами да обсъдят съдбата на Полфрийман утре на среща на четири очи. 

Междувременно родителите на убиеца на 20-годишния студент Андрей Монов са изпратили запитване до министър-председателя на Австралия Скот Морисън да се намеси пряко в казуса по пускането на сина им на свобода. "Мисля, че това, което се случва, доби много ярки политически оттенъци", оплака се Саймън Полфрийман пред местните медии днес сутринта. 

"Наистина ще се наложи явно някой на много високо ниво като нашия премиер да се намеси от името на Джок, а може би дори и да вдигне телефона и да говори с Бойко Борисов, българския му колега", заяви Полфрийман-старши пред Ей Би Си преди няколко часа. 

И се оплака, че било много стресиращо за всички да виждат как животът на сина им бил в ръцете на твърде много хора. 

Оказва се, че Австралия е била готова с паспорта на убиеца още миналия петък, а в понеделник той е бил предоставен на българските власти. 

България и Австралия поддържат дипломатически отношения от 1972 г. насам, но островната държава няма посолство у нас и разчита само на почетен консул. Най-близкият австралийски дипломат е в мисията в Атина. България има мисия в столицата Канбера обаче чрез Н. Пр. Петър Николаев. До момента нито той, нито консулът на Австралия у нас са взели отношение по казуса с Полфрийман.