Само в Lupa.bg: „Министърът на Вальо Златев” - племенник на Тодор Живков

Ексклузивно
11:45 - 28 Май 2020
16272
Само в Lupa.bg: „Министърът на Вальо Златев” - племенник на Тодор Живков

Акцията на Специализираната прокуратурата и жандармерията срещу зам.-министъра на екологията Красимир Живков в Ботевград и Правец разбуни духовете в четвъртък. Бившият кмет на Правец и екс областен управител на София е обект на проверки вероятно по скандала с допуснатите в България хиляди тонове италиански боклук.

Претърсвания се провеждат и в сградата на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) в столицата.

Какво обаче не знаем за Красимир Живков?

Официалната му визитка сочи, че наричаният от медиите „министър на Вальо Златев” е два мандата кмет на родния град на петролния олигарх - Правец, а след това и областен управител на София. Работил е по проекти на ВиК инфраструктурата.

Източник на Lupa.bg от правителството разкри, че Красимир Живков е роднина на бившия Първи Тодор Живков, което личи още от фамилията на зам.-министъра. Според нашия информатор кръвната връзка минава през бабата на Красимир, която била първа братовчедка на комунистическия диктатор.

Естествено, Красимир Живков упорито избягва темата и винаги е отклонявал журналистически въпроси за роднинството си генералния секретар на ЦК на БКП.

Още по-интересен момент, който донякъде обяснява и близостта на зам.-министъра до мултимилионера Валентин Златев, е фактът, че двамата са състуденти от Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО).

Справка на Lupa.bg показа, че Красимир Живков е роден на 4 септември 1964-а, а богатият му авер - на 8 декември 1965 г. Т.е., двамата приятели от Правец са се засекли в реномирания руски ВУЗ, макар и да са били в различни потоци - племенникът на Тодор Живков е учил история, а Вальо Златев завършва бизнес администрация през 1988 г. а през 2001 г. защитил докторска дисертация отново в Москва.

Валентин Златев е близък приятел с Красимир Живков, двамата дори са състуденти

През този период в МГИМО учи и синът на тогавашния премиер Андрей Луканов - Карло, който завършва руското висше училище през 1992-а.

Според медийни публикации Красимир Живков е изключително близък до правешката фамилия Златеви. Счита се, че той е човекът на изгонения от руснаците бивш изпълнителен директор на „Лукойл“ Валентин Златев в МОСВ. Именно Живков е дал разрешителното за ВЕЦ „Бебреш“, който, по твърденията на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов, източва водата в едноименния язовир.

Бившият кмет на Правец Красимир Живков, бяха призовани на разпит и във връзка с делото за водната криза в Перник, която доведе до ареста на тогавашния министър на околната среда Нено Димов.

Дали и днес ще станем свидетели на арестуван от висшите етажи на властта - предстои да научим.