Само в Lupa.bg: Биячите на Християн Пендиков чакат условни присъди?

Илия Спасески и Борче Ангелов са с обвинения за тежка телесна повреда

Общество
21:35 - 11 Октомври 2023
3036
Само в Lupa.bg: Биячите на Християн Пендиков чакат условни присъди?

Вторият нападател над българина Християн Пендиков в Охрид Борче Ангелов вече е с обвинителен акт за нанасяне на тежка телесна повреда. Той ще бъде съден наравно с Илия Спасески, който пръв бе задържан за престъплението. Това обяви пред Lupa.bg председателят на фондация "Македония" Виктор Стоянов. 

Борче Ангелов

По негова информация Борче Ангелов няма мярка за неотклонение, но има забрана да напуска страната.

Християн Пендиков

Припомняме, че секретарят на сдружение "Цар Борис Трети" Християн Пендиков стана жертва на побой в Охрид на 19 януари, а ден след това беше транспортиран с правителствения самолет "Фалкон" за лечение в България. Тогава бе заловен само Илия Спасески и пуснат след 30 дни. Месец след побоя Борче Ангелов сам отиде да се предаде. 

Делото срещу двамата биячи бе насрочено за февруари. Оттогава досега то е отлагано четири пъти. 

"Прокурорите в Охрид си вършат съвестно работата, обвинителният акт на Илия и Борче е коректно написан, съдиите сякаш обаче им симпатизират. Делото го отлагат без съществени причини", коментира Стоянов. 

През февруари процесът не успя да стартира, тъй като защитникът на Спасески заяви, че не се е запознал с медицинската документация от ВМА за Християн Пендиков. Димитрия Чобески напусна заседанието на съда в Охрид. Обвиняемият Илия Спасески заяви, че не желае заседанието да продължи без неговата защита.

През юли делото отново бе отложено, тъй като Илия Спасески не се яви в съда заради заболяване. В болничния лист пише, че е получил тромбофлебит. Според българи в РСМ диагнозата му е фалшива и му е поставена, за да се протака делото му.

През септември процесът не успя да продължи заради стачка в работещите в съдебната администрация в Северна Македония. Адвокатът на Спасески дойде до съда, но не влезе в залата с обяснението, че подкрепя протеста на съдебната администрация. 

На 26 октомври е насрочена следващата дата за делото. Тогава се очаква да бъдат разпитани свидетели, ако не се намери нова причина за отлагане на заседанието.