Само в Lupa.bg: БНТ фалира, бюджетът свършва през октомври

Спортни състезания и външни продукции източват обществения канал

Новини
12:49 - 29 Май 2019
4606
Само в Lupa.bg: БНТ фалира, бюджетът свършва през октомври

На прага на избора на нов генерален директор на БНТ телевизията е на практика изправена пред фалит. Пари за заплати и хонорари има до октомври. Както Lupa.bg първи писа още преди месец, огромните плащания за външни продукции като "Стани богат", което струва по 22 хил. лв. на предаване, тотално са източили телевизията - майка.

Миналата седмица синдикатите на обществената медия излязоха с писмо до премиера Бойко Борисов, в което предупреждават, че натрупаните дългове са за 35 милиона лева и настояват за спешна помощ от държавата. Реалното число обаче е почти двойно. БНТ има да покрива задължения по договори за около 60 милиона лева - почти колкото е бюджетът ѝ за тази година (67,7 милиона лева).

В мандата си (от септември 2017-а) бившият шеф Константин Каменаров е сключил договори за близо 30 милиона лева за спортни права за различни периоди, някои от които и тригодишни (до 2021 г.) - договорено е излъчването на над 250 спортни срещи - футболни мачове, както и баскетбол, волейбол и гребане и др. Сред договорите има и екзотики, като например излъчването на първенство по канадска борба. Закупувани са с право на преотстъпване - тоест могат да се продават и на други телевизии.

В момента обаче БНТ трябва да заплати 3 милиона лева заради настъпил падеж, иначе всеки момент, включително днес или утре излъчването на мачовете може да спре. Иначе закупуването на права за футболни срещи не е никак евтино начинание, като с годините цените растат. Обществената телевизия е и единствената, която излъчва в последните години мачовете на националния отбор, като правата за тях струват 3 милиона лева (за 2-годишен квалификационен цикъл).

Всяка година по закон БНТ е длъжна и да дава не по малко от 10 процента от бюджета си за български филми, което не е правено от години поради недоимък. Това са малко над 6 милиона лева, като в случая трябва да бъдат извършени плащания за 2018-а, както и за настоящата година - което прибавя към задълженията още над 10 милиона лева. Последното нещо, което е произведено, са двата детски сериала, одобрени преди мандата на Каменаров, като по този начин се е изпълнила и квотата за детски предавания.

Има и спечелени обществени поръчки за 5 милиона лева, които също чакат плащания. Те са предимно за техника, строителство, ремонти на студиа.

1,6 милиона лева пък са заделени за лятната олимпиада в Токио през 2020 г. (в пакет със зимната в Корея) като в медията се говори, че този път няма да се командироват екипи от журналисти, а състезанията ще се коментират от София. Първоначално поисканата цена е била 4,2 милиона лева, но се твърди, че Каменаров е успял чрез преговори да я свали.

Най-големият проблем за БНТ в момента са сключените договори за спорт.  БНТ инвестира и в някои скъпи външни продукции, най-успешната от които е "Стани богат". Популярното състезание е с бюджет 4,4 милиона лева на година (или над 20 000 лева на състезание). В същото време приходите от реклама са се увеличили до над 20 милиона лева за миналата година при над 7,5 милиона лева за 2017-а, но това се дължи на Световното първенство по футбол. БНТ обаче има ограничение по закон за честотата и времетраенето на рекламните блокове, каквото търговските телевизии нямат и вероятно тази година приходите от реклама ще се върнат до обичайните си нива.