Само в Lupa.bg: Боян Расате купил екипировката на убития в Украйна Светльо

Младият Славков членувал преди в "София-Запад", сини и червени се разцепиха от клетви

Спорт
18:00 - 05 Януари 2024
6866
Само в Lupa.bg: Боян Расате купил екипировката на убития в Украйна Светльо

Една от водещите новини в последните два дни е смъртта на българския доброволец Светослав Славков. Той загина на фронта, където се сражава на страната на Украйна срещу Русия. 31-годишният млад мъж замина ноември, а много негови приятели се опитали да го разколебаят да не предприема тези действия, но той бил непоколебим в намеренията си, научи Lupa.bg.

Нашата медия разбра, че екипировката, за която неговите приятели от Левски, а и не само, събрали към 1500 лв., е била закупена от лидера на националистите у нас - Боян Расате. Именно той беше човекът, който реши да говори пред медиите, въпреки молбите на приятелите на Светльо никой да не говори по темата и да се запаси паметта му, но...

Всъщност, Боян Расате е и човекът, който е закупил екипировката от "Илиянци". Тя съдържала колани, тениски с къс и дълъг ръкав, различни шапки, няколко броя раници, ножове и различни други принадлежности, които биха му послужили на фронтовата линия.

В края на октомври в тези среди се говореше, че още един българският доброволец в редиците на ЗСУ е 31-годишният Светлослав Славков, който е бил зачислен впоследствие към 40-и Отделен стрелкови батальон "Кодак". Привърженикът на Левски беше петият българин, който отпътува да се бие за Украйна срещу окупационните сили. Двама от тях се върнаха преди година, а по-късно и Иван Калчев. Но Светльо отпразнува Коледа и Нова година под обстрел, за да загине твърде млад.

Мнозина обвиняват и Расате за неговата смърт, като в различните групи в Телеграм и в профила на лидера на националистите е направо страшно - клетви, псувни и въпроси защо и той не е заминал към войната, след като е голям радетел и почитател на Азов.

"Расате, кога ще те видим и теб на фронта? Носиш фланелки, знамена на АЗОВ, призоваваш хората да депутинизация... Кога ще идеш ити да депутинизираш? Момчето е имало топки, отишло е. Бог да го прости! Преценило е, че си заслужава, ами ти?", пита Алекс Тодоров.

"Кога Расате ще заеме неговото място? На думи всеки е силен!?, отбелязва Кирил Василев.

"Защо вие не отидохте? Той беше смел и добър. Събрахте пари за екипировка и да го изпратите, но защо никой от вас него последва? Но вие го насърчавахте, а той беше дете! Защо не го спряхте?", пита разочарованата Верослава Петрова.

"По дяволите, шибаната путинска сган! Изроди, мръсни! Ще си платите, защото един пада, но друг заема неговото място! ГЕРОИТЕ НЕ УМИРАТ! ПОЧИВАЙ В МИР ВЪВ ВАЛХАЛА!", е част от реакцията на Боян Расате за новината за смъртта Светльо.

Във руските и украинските форуми се вихрят здраво полемики с каква националност е Славков - едни твърдят, че е българин, други - че е румънец... На голяма част от пишещите не им пука, тъй като казват, че не трябва да има милост за наемниците!

Ето и част от коментарите в Телеграм:

"Героите във вашите очи гният в нашите земи", пише потребител с профил TIZI.

"Здрави момчета, повечето от които са анаболки. Те как си мислят, че се воюва?", пита Рашид Фатахов.

Откъде идва тази увереност в мъжете са анаболки? Просто един здрав мъж. Беше...", пише Тонатюх.

"Братушки? Да, такива са, но за долари! Но и това е разбираемо, те винаги са били против нас, жалко, че не си останаха под турско робство", споделя своето мнение потребителят Negoro.

"За свободата, както и за честта, може и трябва да се жертва животът и обратното, лишаването от свобода е най-голямото зло, което може да сполети човека. Почивай в мир, Светльо!", написаха на официалната си страница от синята крайна фракция "София-Запад".

Между другото, Светльо Славков също е бил член на групировката, но преди години решава да не е вече част от нея и се превръща в редови фен на Левски, който подкрепя отбора.

Според мнозина, дори и привърженици на ЦСКА, гравитиращи в скин движението у нас, разказват, че Светльо е бил много добро момче и не случайно жалят за него.

"Добряк, уникален човек, отдаден на Левски! За съжаление недоброто икономическо положение у нас също го подтикна към тази стъпка. Не само омразата към Путин и Русия, но и от финансова гледна точка. Нямаше страх у него, беше сигурен, че ще оцелее и ще се върне, но, уви!", споделиха негови приятели пред Lupa.bg.

В българските социални мрежи и форуми привържениците на ЦСКА и Левски отново бяха разделени, като едните защитаваха своя събрат, а другите злобееха, че е загинал като наемник, който едва ли би се бил за България.

Изобщо невероятни низки страсти се развихриха в последните дни, като много потребители помолиха определени медии да деактивират възможността за коментари под статиите, за да запазят паметта и достойнството на Светослав Славков.