Само в Lupa.bg: ЦУМ фалира

Икономика
14:38 - 07 Май 2019
11274
Само в Lupa.bg: ЦУМ фалира

ЦУМ затваря като търговски обект, научи първо Lupa.bg. За последните няколко месеца няколко магазина, които досега бяха под наем в една от най-големите търговски площи в страната, собственост на шефа на пловдивските социалисти Георги Гергов, са го напуснали или са обявили предстоящо хлопване на кепенците.

Едва 5 магазина работят в ЦУМ към днешна дата, като те са на партера и първия етаж. Самият Гергов коментира пред Lupa.bg, че възнамерява да превърне сградата изцяло в офисна и да запази единствено ресторанта, който сега се помещава срещу централния вход, както и офиса на един от монополистите на комунални услуги. "Всичко по горните етажи е запълнено с офиси и се ползва", каза още Гергов.

Факт е, че от години броят на търговските помещения в ЦУМ все повече намалява за сметка на фирмите, които са готови да плащат солиден наем за зали в култовата сграда в центъра на София. По наша информация най-евтиният офис в ЦУМ е с рента от 3000 лева на месец за помещение около 100 квадратни метра, като в цената не влиза нито паркомясто, нито консумативите за месеца. Повечето фирми обаче избират него заради сравнително ниската цена за идеалния център на града.

Преди години Гергов сам признаваше, че може да се раздели с ЦУМ, но многозначително питаше дали държавата може да си го позволи, предвид идеите в него да се върне Националният исторически музей. Имотните експерти коментират, че цената на цялата сграда е не по-малко от 100 милиона лева, особено предвид развитието на централната част на София и инфраструктурата в столицата.