Само в Lupa.bg: Даяджии клатят блондинки с двойни такси

Ексклузивно
15:50 - 27 Декември 2019
12307
Само в Lupa.bg: Даяджии клатят блондинки с двойни такси

Софийски даяджии късат наляво и надясно курсистки, за да приберат двойни, дори тройни суми за практическия изпит по кормуване. Независимо дали изпитът е прекратен правомерно или не, изпитващият инспектор винаги е в правото си, а курсистът увисва със задължението да плати солидна допълнителна сума, в повечето случаи много по-голяма от реалната такса в ИА „Автомобилна администрация”, довери пред Lupa.bg блондинка, опарила се от порочните практики ДАИ.

По думите ѝ, въпреки камерите и по-затегнатите мерки, даяджиите продължават да играят по старите правила. Договорките между тях и инструкторите се случват негласно, много преди включването на камерата, а изнудването за подкупи става деликатно, още по време на взимането на редовните часове по кормуване, сподели нашият източник.

Проверка на Lupa.bg показа, че цените за шофьорски изпити в различните школи в столицата значително се различават. Те варират между 30 и 80 лева - кой, колкото си е калкулирал на неизяснен принцип.

Наши източници от системата довериха пред Lupa.bg, че реалната цена на практическия изпит пред ДАИ е 25 лева. Тази цена обаче не фигурира никъде в сайта на агенцията. За листовките нещата седят по подобен начин – всяка школа решава колко да струва явяването пред ДАИ, самият изпит официално също е около 25 лева.

„Клатят ни с цените”. „Всеки инструктор взима, колкото прецени”. „Цените са по договаряне. Вътрешните изпити са ала-бала, 31 учебни часа не съм чувал някой да кара, а изпитите пред ДАИ не са 70 лева със сигурност (40 или 30 са реално). Та, плащаш си двата изпита (80 лв. максимум) и оттам нататък вътрешни, часове, глупости, всичко си е клатене”. Това са част от коментарите, които пък са споделили потребители във форуми.

Оказва се, че ако те скъсат на практическия изпит пред ДАИ, трябва да заплатиш между 160 и 200 лева допълнително, за да станеш шофьор (евентуално). Толкова струват четирите задължителни допълнителни часа и самото повторно явяване.

Нашият източник сподели, че не едно и две подплашени момичета вече по два-три пъти не могат да вземат кормуването, а за всяко едно явяване сумите са същите.

„На практика, докато някой даяджия не реши, че ще ти „даде книжка”, можеш да си платиш шофьорския курс двойно от първоначалната цена, на малки вноски във времето”, възмущава се Д.А.

Според нея това се прави неправомерно, а в същия ден, в който тя се явила на практически изпит, скъсаните момичета били 90% от записаните, като по-голямата част от тях сядали зад изпитния волан за пети пореден път, отново неуспешен.