Скандал в Lupa.bg : ДАИ кара инструкторите да си правят селфита

Ексклузивно
14:45 - 25 Октомври 2019
8746
Скандал в Lupa.bg: ДАИ кара инструкторите да си правят селфита

Автомобилна администрация занапред ще следи автоинструкторите и техните курсанти като престъпници. „Чрез мобилен телефон ще се наблюдават ученикът и учителят по време на кормуване. А за да се докаже, че обучението е започнало, двамата ще трябва да си направят селфи”. За това алармира пред Lupa.bg Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

„Вече има създадено приложение, с което ученикът да влиза и проверява в населеното място колко автошколи има. С него си избира училище, незнайно на какъв принцип. В информационната система на фирмата кандидат-шофьорът си пуска личната карта, дипломата и снимката, които се записват. Това е първата голяма грешка. Тези данни ги има и Автомобилна администрация. Получава се дублиране на две информационни системи”, обърна внимание автоекспертът.

Той подчерта, че за да се проведе обучението на бъдещите шофьори, те трябва да разполагат със смарт телефон, както и техният инструктор. „Как можем да накараме да си купи модерен GSM човек над 50 години, дошъл при нас да се учи да кара камион и не знае как да борави с новите технологии?”, възмущава се Иванов.

 „Когато седнете в автомобила имаме 10-минутно механично действие за прехвърляне на специален код. Щом той се потвърди, трябва да си направим селфи глава до глава. 120 000 човека се обучават на година. 20 000 човека повторно се обучават. Представете си колко снимки са това. Освен това селфи се прави на всеки 40 мин. Превръщаме се във фотостудио. Цялата тази паралелна информация ще се съхранява в паралелен сървър на Министерство на транспорта. Ако някой бъгне системата, всичко отива на кино”, предупреди инструкторът.

Той изрази опасение, че със снимките може да се злоупотребява: „Мога да имам хубава млада ученичка и вечерта на чаша вино да се хваля, че това е новото ми гадже. Ако съм с грип, мога да я заразя, както тя мен. Ако си сложа маска, системата няма да ме приеме. Всичко това се прави, за да се удостовери, че курсантът е започнал да се обучава в 8 часа с преподавателя си. След като ученикът кормува, излиза маршрута, по който се движи. Така може да бъде следен”, обърна внимание спецът.

„Освен да ни сложат по една гривна като на престъпници и да ни следят. Искам да заявя, че ние не сме престъпници, а учители”, категоричен е Йонко Иванов. Той допълни, че от три седмици се тества този начин на преподаване. Автомобилна администрация крие в момента, че новата система струва пари, още повече, че трябва да се поддържа, което също гълта средства.