Разследване в Lupa.bg: Бум на шофьорите без книжки заради невзета диплома

Не трябва да има изискване за ценз, препоръча автомото експертът Йонко Иванов

У нас
08:35 - 19 Октомври 2019
12441
Разследване в Lupa.bg: Бум на шофьорите без книжки заради невзета диплома

Увеличава се броят на шофьорите, които сядат зад волана, без да имат свидетелство за управление на превозно средство. За това алармира пред Lupa.bg Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

Йонко Иванов

„Има бум на неправоспособни хора, които поради липса на диплома не могат да изкарат шофьорски курс. Дипломата не управлява автомобила. Ако кандидат-шофьорът може да чете, ще може да разбира материала. В Европа няма изискване за ценз”, обясни пред Lupa.bg автомото експертът.

„Трябва да се изменят изискванията за образование. Досега се искаше да си завършил VIII клас, за да имаш книжка. Според новите условия, трябва да си завършил X клас. Това ще увеличи броя на неправоспособните шофьори”, предположи специалистът.

Той каза още, че образователният министър Красимир Вълчев бави провеждането на реформа в областта на пътната безопасност. Вече четири месеца чака да одобри предложенията на автомобилните инструктори в тази насока.

На среща с министъра на транспорта Росен Желязков колеги на Иванов са заявили, че искат строг контрол на фирми, които провеждат дъмпингово обучение по кормуване, увеличаване на заплатата на изпитващите, както и увеличаване на техния брой. Те са обнадеждени, че ще намерят диалог с министъра и той ще им помогне в борбата за промяна на пътната среда.