Само в Lupa.bg: Дежурните МиГ-29 изобщо не са вдигани за мистериозния самолет от Литва

Общество
14:45 - 17 Юни 2022
6205
Само в Lupa.bg: Дежурните МиГ-29 изобщо не са вдигани за мистериозния самолет от Литва

Дежурната двойка изтребители МиГ-29, която осъществява мисията на НАТО "Еър полисинг" от авиобаза Граф Игнатиево, изобщо не е вдигана във въздуха, за да ескортира мистериозния литовски самолет без план, нарушил въздушното пространство на няколко източноевропейски страни. Това научи Lupa.bg от свои източници във военното министерство на Драгомир Заков. Той и МВР колегата му Бойко Рашков бяха изслушани днес от депутатите на закрито заседание в парламента. 

Първоначалната информация, дадена от МО, беше, че един наш боен самолет е бил задействан от "Графа", щом малкият "пайпър" е навлязъл в нашето небе от Румъния, като преди това за кратко е минал и над Сърбия. Лошото време обаче всъщност е осуетило активирането на пилота и машината.

В армейските редици се говори дори, че е настъпил известен смут в авиобазата, щом дойдоха първите съобщения от "Дякон Игнатий" как МиГ-29 е следил през цялото време литовската машина, като се има предвид драстичната разлика във височините и скоростта на двата самолета.  

"За такава операция военният пилот трябва да има минимум 100 часа нальот", обясни експерт пред Lupa.bg. 

Наши източници съобщават още, че вече има информация за лицата, които са били на борда на "пайпъра", както и за онези, заредили с 2 туби гориво самолета на отдавна обвитата в храсталаци писта на летище Иново, Видинско, където той първо каца у нас. А по преценка на съвместното командване не е имало нужда Ф-16 от Румъния да получи специално разрешение от родните Военновъздушни сили за преминаване към българско командване, за да проследи допълнително литовците (ако гражданството на лицата е такова - б.р.). 

Днес пред журналистите в НС Заков само лаконично поясни, че не е имало никакво отклонение от националните процедури и тези на НАТО. Двумоторният самолет е бил следен през цялото време, но не е ясно как е било допуснато два пъти да кацне и два пъти да излети от нашите стари летища (последното - в Буховци, Търговищко - б.р.), без да бъде прихванат екипажът му веднага от СОБТ или други звена на МВР. 

За отбранителните системи на България и националната сигурност не е имало никаква заплаха, твърдо убеден е Драгомир Заков. 

Източници на медията ни разкриха още, че веднага щом приключи следствието, ще се пристъпи и към поетапно разсекретяване на обществено полезната информация, но не и с детайли за действията на Военновъздушните сили или органите на реда.