Само в Lupa.bg: Дилов - мост между Слави и Бойко

Политика
16:30 - 16 Февруари 2021
9597
Само в Lupa.bg: Дилов - мост между Слави и Бойко

Упоритите слухове от последните две седмици, че Любен Дилов-син ще поведе листата на ГЕРБ в Бургас, съвсем скоро може и да се окажат факт. Нещо повече – ако популярният общественик, писател и журналист заеме първото място в бургаската листа, той по всяка вероятност ще изтласка острието на управляващите Тома Биков.

Защо обаче лидерът на партията Бойко Борисов толкова държи да привлече Любен Дилов в редиците си? Lupa.bg научи, че това е част от стратегическия план на премиера.

За да успее да състави правителство, на Борисов ще му е нужен сигурен коалиционен партньор. БСП и ДПС отпадат от сметките, защото са неприемлив и за двете страни вариант, а единствената друга политическа сила, която със сигурност ще намери място в следващия парламент, е „Има такъв народ”.

Като бивш партньор на Слави Трифонов Любен Дилов-син бил най-подходящият човек, който може да изиграе ролята на мост между ГЕРБ и „Има такъв народ”. Между властния Борисов и безкомпромисния Трифонов. Или поне на това разчитал премиерът. 

Министър-председателят очаквал следизборните преговори да са доста тежки и трудни, като в същото време на всяка цена искал да задържи властта в свои ръце. В тази ситуация дипломатичен и компромисен политик като Дилов според него би свършил чудесна работа за евентуална коалиция между ГЕРБ и Слави.

Единствената пречка за реализацията на този план се явявали бургаските активисти на ГЕРБ. За твърдото ядро на партията в региона тази ситуация била много неприятна, защото вместо за хора от структурата на областно ниво те трябвало да отворят широко вратите на собствената им листа за външен човек.