Само в Lupa.bg: До седмици решават за ново обвинение срещу Прокопиев

Експерти ще нищят дали богаташът е злоупотребявал с акции

Новини
09:30 - 19 Юни 2019
2761
Само в Lupa.bg: До седмици решават за ново обвинение срещу Прокопиев

До 2 седмици прокурорите ще имат яснота дали ще повдигнат ново обвинение срещу медийният магнат Иво Прокопиев, научи Lupa.bg от свои източници в прокуратурата. Обвинители разкрихa пред медията ни, че акцията, която се извърши преди дни, няма връзка с делото срещу богаташа. Те разкриха, че става дума за злоупотреби с акции, които са започнали преди около 20 години, но продължили в един много дълъг период, следите все още не били прикрити и имало достатъчно доказателства за нарушаване на закона. 

Все пак за да сигурни - дали да повдигнат ново обвинение, разследващите са назначили експертна проверка, като специални финансисти ще трябва да отговорят дали има извършено престъпление.

Медията ни научи, че се е иззела доста мащабна документация, а криминалистите атакували офисите на Прокопиев докато той бил в чужбина, за да ограничат до максимум намесата на влиятелната особа.

На 12 юни Специализираната прокуратура влезе в офис сградата на жълтите павета в София, на метри от Народното събрание. Там се помещават офиси на "Алфа финанс холдинг", свързана с бизнесмена Иво Прокопиев. Той е подсъдим със Симеон Дянков и Трайчо Трайков заради продажбата на ЕРП-тата, където посредник беше друга негова фирма - "Булброкърс". Тя обаче е на друг адрес.

Срещу Прокопиев се води и друго разследване - за пране на пари, свързано с приватизацията на "Каолин". То е в Софийската градска прокуратура. Предпирятието беше приватизирано през 90-те, след това придобито от "Алфа финанс Холдинг", а през 2012 г. продадено на немски инвеститор. Разследването на спецпрокуратурата също е свързано с продажбата на "Каолин".