Само в Lupa.bg: ЕНП искат Владо Кисьов за наследник на Мария Габриел 

Ексклузивно
15:30 - 26 Март 2019
3444
Само в Lupa.bg: ЕНП искат Владо Кисьов за наследник на Мария Габриел 

Европейската народна партия е харесала наследник за поста комисар по цифровата икономика за следващия състав на Европейската комисия, научи първо Lupa.bg. След срещата миналата седмица между ГЕРБ и лидера на СДС Румен Христов, придружен от бившия главен преговарящ за членството на България в ЕС Владимир Кисьов, лично един от ключовите представители на ЕНП се е обадил в канцеларията на Борисов, за да започне совалка един от най-солидните седесари да наследи герберката Мария Габриел. 

Нашите източници разкриват, че в ЕК харесвали много работата на бившата зам.-лидерка на женската организация на ЕНП, но и шефът на десните Доналд Туск, и приближените му в Брюксел били на мнение, че България трябва да излъчи нов представител. Експертизата на Кисьов и в европейските институции, и в сферата на дигитализацията и съобщителната промишленост завършвали идеалния образ на бъдещия еврокомисар по цифровата икономика. Затова и от ЕНП смятали да преговарят за него лично с Борисов. Самият премиер демонстрира топли отношения с Кисьов при сключването на договорката със СДС за общо явяване на изборите срещу предоставянето на 2 места в евролистата, като едното да е 100% избираемо. В края на миналата седмица стана ясно, че новата дясна коалиция, част от ЕНП, се цели в 8 места в Европейския парламент. 

Изборът на нов състав на Европейската комисия и наследникът на Жан-Клод Юнкер ще станат ясни след сформирането на новия парламент и разпределянето на местата по цветове в Брюксел и Страсбург. Това вероятно ще се случи няколко месеца след края на вота на всички страни-членки на ЕС в края на май.