Само в Lupa.bg: ГЕРБ подкрепя и кметове от СДС

Ексклузивно
16:30 - 23 Юли 2019
5426
Само в Lupa.bg: ГЕРБ подкрепя и кметове от СДС

ГЕРБ ще подкрепи и сини кметове на предстоящия местен вот през октомври, научи ексклузивно Lupa.bg. Въпрос на малко повече от месец е управляващата партия и СДС да подпишат споразумение за коалиция и да тръгнат с общи листи на кметските избори. Някои от действащите градоначалници на Реформаторския блок, който се разпадна, сега ще влязат в битката като кандидати на бъдещия нов съюз - ГЕРБ, СДС и „Обединени земеделци”.

За кметското кресло ще се бори сегашният градоначалник на Карлово Емил Кабаиванов, който е зам.-председател на СДС и има вече два последователни мандата. Той вече е подкрепен от местната коалиция и заяви, че ще се бори отново за града на розите.

Плевенският управник Георг Спартански, който бе кандидат на Реформаторския блок, се очаква също да бъде издигнат за управител на града.

Според информация на Lupa.bg, ГЕРБ ще издигне титуляра си за София Йорданка Фандъкова, но ще бъдат предложени хора от СДС за районни кметове. В момента основни столични райони са с управници от редиците на Реформаторите. Такъв е кметът на район „Витоша” - Теодор Петков, който е от редиците на СДС, избраникът на „Средец” Мария Ачкова от ДСБ, синият Христо Апостолов в „Красно село”, кметът на „Оборище” Васил Цолов от ДБГ. „При всички случаи ще имаме районни кметове, които, естествено, ще бъдат подкрепени от ГЕРБ”, обясниха хора от ръководството на СДС пред Lupa.bg. 

Все още официално решение за коалиция между ГЕРБ и сините няма, но почти веднага след парламентарните избори лидерът на СДС Румен Христов даде да се разбере, че съюзът между най-старата дясна партия и управляващите ще продължи и за местния вот, тъй като се е оказал успешна формула на евроизборите. 

Особено интересна обаче ще бъде битката за Столичния общински съвет, където сега групата на реформаторите е внушителна и втора по мащаб. Сред най-популярните и активни фигури там са Марта Георгиева от ДСБ, бившият енергиен министър Трайчо Трайков, Прошко Прошков, археологът Борислав Бориславов от СДС, д-р Антон Койчев от СДС.

В разгара на лятото още нищо не е уточнено и сигурно, но номинации за кандидати вече текат по структурите, обясниха пред Lupa.bg от „Раковски” 134.