Само в Lupa.bg: Християн Пендиков отново е в болница заради травмите от побоя

Секретарят на българския клуб в Охрид бе нападнат от Илия Спасески с думите: „Не те е срам да се обявиш за българин!”

Крими
17:30 - 05 Април 2023
2854
Само в Lupa.bg: Християн Пендиков отново е в болница заради травмите от побоя

Вече втори ден секретарят на българския клуб в Охрид Християн Пендиков, който бе пребит на 19 януари т.г. от Илия Спасески в града, е в болница. Той се възстановява от тежките травми, получени от жестоките удари на спортиста. Докато състоянието му чувствително не се подобри, той няма да присъства на започналото дело срещу неговия бияч. Лекарите и неговите адвокати ще преценят кога Християн може да бъде разпитан в съда. Това обясни пред Lupa.bg председателят на фондация "Македония" Виктор Стоянов.

 „Християн няма какво ново да каже за побоя. Той ще повтори думите си пред полицията. Свидетелите на случилото се разпитани в съда и те са потвърдили фактологията, изложена от секретаря на българския клуб в Охрид", посочи Стоянов.

Илия Спасески

Днес съдът в Охрид заседаваше по делото за нападението срещу Християн Пендиков. „Не те е срам да се обявиш за българин“. Това са думите, които се били отправени към Пендиков, а после от омраза е бил наранен сериозно. Това съобщи прокуратурата, която добави, че имат доказателства за всичко и ще докажат престъплението.

На днешното заседание бяха представени доказателствата на обвинението, сред които и записът от охранителните камери, които са заснели случилото се на 19 януари вечерта пред ресторант в Охрид.

На тях се вижда как между паркирали коли двама младежи бият трети, който е в защитна позиция. Виждат се удари в главата и гърба, как битият пада на земята и единият от двамата го рита в горната част на тялото. На записа изплува и трети човек, който приближава и наблюдава случващото се, но не взима участие в побоя.

По думите на адвоката на Спасески прокуратурата няма доказателства, че едното от лицата, които извършват побоя, е Спасески и това трябва да бъде доказано. Самият Спасески заяви, че разбира в какво е обвинен, но не се смята за виновен.

„Комисията по дискриминация в Северна Македония рядко се самосезира в полза на българи. Сещам се за два случая, в които Комисията е защитила  българите – в единия се е самосезирала за нападките на актьора Таско Тасевски и втория – спрямо журналиста Миленко Неделковски, който през 2016 г. разруши българската паметна плоча на връх Каймакчалан. Самото македонско общество възпитава гражданите си да изпитват ненавист към нас. Аз съм сигурен, че Илия Спасески се чувства като герой, затова, че е пребил Християн”, коментира Виктор Стоянов.