Само в Lupa.bg: Хронология на една измама с апартаменти и ДДС!

Строителните предприемачи продължават да се подиграват и да правят каквото си искат със своите клиенти, които впоследствие се оказват излъгани и с празни ръце

Ексклузивно
15:35 - 27 Октомври 2023
24323
Само в Lupa.bg: Хронология на една измама с апартаменти и ДДС!

След като преди десетина дни Lupa.bg ви запозна с проблемите, които граждани имат със строителни предприемачи, които от своя страна мамят и хората, и държавата с ДДС, сега ще ви покажем и още една порция от скандала. Проблемът набира скорост и популярност, след като се оказа, че има и още доста други засегнати и излъгани нагло по този начин.

Хората са капарирали апартаменти "на зелено", но впоследствие са притискани по всевъзможни начини, а финалното е, че хем те остават без тях (макар и с голяма сума върнати средства), но и жилищата са препродадени чрез брокер на по-високи цени.

Ето и хронологията между двете замесени страни, които скоро ще се видят в съда:

"На срещата присъстват и други свидетели, а там се сключва предварителен договор за продажба на въпросните жилища, за схемата на плащане и т.н.

В края на януари 2022 година фирма „Нера“ ООД предлага на „Булприма“ вариант с по-голяма отстъпка за апартаментите, която включва фактуриране на първата вноска на две части - наполовина с ДДС (31 000 евро бруто) и наполовина в брой (без ДДС - 31 000 евро нето) като обезпечение за последващото плащане на пълната сума.

Целта е осигуряване на ликвидност на "Нера" ООД, която има наложен запор от НАП, но според управителя това е нещо нормално и скоро ще бъде отстранено!

Булприма получават разписка за сумата, дадена на управителя на „Нера“ ООД. В момента, в който фирмата-строител изрази готовност да издаде фактура, "Булприма" трябва да бъде поканена да внесе и ДДС, като това следва да стане по банков път за цялата сума, а сумата от 31 000 евро (без ДДС), за която е издадена разписка, ще бъде възстановена.

"Булприма" няма изгода да сключва сделка без ДДС, тъй като фирмата е регистрирана по ДДС и впоследствие възстановява данъка на закупените имоти, но се съобразява с намерението на продавача и практиката му с други клиенти.

Поради факта, че в сградата са останали само три апартамента, а "Булприма" става свидетел на договаряне и на последния свободен за продажба двустаен апартамент в сградата, фирмата се принуждава да приеме условията на продавача.

Управителят на „Нера“ хитро изготвя анекс към контракта (б.а. - постоянна практика в тези среди) и изменя текста на договора и анекса спрямо предложението, отправено и през януари 2022 г.

Ден по-късно страните подписват и допълнително споразумение към договора, в който е упомената допълнителната вноска от 31 000 евро без ДДС.

Няколко месеца по-късно, в края на септември 2022 г., управителят на „Нера“ праща уведомление от тип покана по електронна поща до "Булприма" с цел да бъде анексиран договора между дружествата в 14-дневен срок с едостранно поискано от "Нера" увеличение на крайната цена в размер на 38.5%.

Следва размяна на мейли в рамките на месец и половина, в които купувачът уведомява изпълнителя, че не се съгласява с предложението за актуализиране и се позовава на клаузите на договора, които описват вписаната в него цена като крайна и непроменяема и при коректното поведение на страните до този момент, не дават право на "Нера" за едностранна промяна.

Освен това, купувачът изразява готовност да авансира допълнителни суми по договора, в случай, че ликвидността на строителя е под риск. Уговорена е среща, проведена на 15 ноември 2022 г., в която "Булприма" е представлявана от управителя и собствениците на фирмата, и "Нера" ООД, представлявана отново от управителя й, разбира се. Фирмата – купувач декларира желание за продължаване на отношенията спрямо първоначалните клаузи на договора и без корекции в цените.

Връчено е и становище относно правните основания за подобен отговор от "Булприма", което е изпратено и по електронна поща на същия ден от купувача до "Нера". И тук идва арогатнтността и извиването на ръцете - строителят заявява, че още на следния ден би могъл да скъса договора.

Изумителна е увереността как правни договори може да бъдат погазени сякаш не живеем в правова държава. Все пак в края на срещата строителят споделя с половин уста, че се надява двете дружества да изпълнят контракта.

В периода декември 2022 г. - януари 2023 г. строежът напредва значително. При посещение на обекта през месец февруари 2023 г., управителят на „Булприма“ случайно разбира от огледвач на строежа, че обмисля възможна покупка на двустайни апартаменти в блока!?

Тогава, 10.02.2023 г., от „Булприма“ се свързват с рекламирания на оградата на обекта брокер на недвижими имоти – Н.П., от агенция "Билдинг Бокс", действаща от името на "Нера" ООД за продажбата на недвижими имоти на ул. "Асен Разцветников" №17 и други обекти на строителя.

Брокерът, който не съвпада с брокера, съдействал при подписването на предварителния договор с първия купувач – „Булприма“, споделя, че предлага три двустайни апартамента в сградата - два от които са именно ап. 3 и ап. 11, за които "Булприма" вече има сключени предварителни договори и е предплатила на 50%.

Брокерът споделя, че гореспоменатите жилища в същия ден са станали обект на предварителен договор за продажба с ново трето лице като купувач и тъкмо излизат от нотариалната кантора, на територията на която същият е бил подписан, непосредствено преди телефонния разговор.

Ден по-късно брокерът споделя, че и апартамент №14, който се намира в същата сграда, е бил отново обект на продажба през февруари. На същата дата, брокерът изпраща и актуална ценова листа за имотите в сградата, в която присъстват както ап. 3 и ап. 11, така и ап. 14!

Според актуализираните пазарни цени в справката от брокера, апартаментите, предплатени вече на 50% от "Булприма", се продават на цена с близо 47 800 евро (93 490 лв.) повече спрямо договорената "на зелено" цена.

На 20 февруари 2023г. е внесена жалба в полицията от управителя на "Булприма" срещу некоректната търговска практика на фирма "Нера" ООД и нейния управител. Последният е извикан за разпит два дни по-късно.

На 8 март по електронната поща човека от името на "Нера" пише уведомление до "Булприма" за разваляне на сключения между двете дружества договор.

Изпратеното в писмото уведомление е датирано към 23 февруари 2023 г., а реално е получено на 8 март по електронна поща, като в обяснения пред полицията строителят твърди, че е контактувал с ЧСИ още на 23 февруари, за да връчи покана за разваляне на договора на "Булприма", което отново е три дни след входирането на жалбата от „Булприма“.

Основанието за прекратяване, което посочва, е неплатеното ДДС по сумата от 31 000 евро, заложена като допълнителна първа вноска, според анекса от 26 януари 2022 г. На 9 март по електронна поща "Булприма" праща аргументиран отговор на писмото от "Нера" ООД, в който ги уведомява, че изложените аргументи са неоснователни и не са съгласни за разваляне на договора и цитира чл. 87/1/ от ЗЗД, в който се указва редът и условията на разваляне на вече сключен договор, а именно че при претенция за неплатена сума, продавачът следва да уведоми купувача за неизправност по плащанията и да даде разумен срок за отстраняване на неизправността, а такъв състав на действие от продавача липсва.

На 10 март фирмата потвърждава по електронна поща, че ще прекрати договора, като не се съобразява с изложените от купувача аргументи. На следващия ден "Булприма", отново по електронна поща, най-подробно изразява за пореден път желание да продължи съвместната дейност с "Нера". На 14 март "Нера" ООД е направила два превода по сметката на "Булприма" в общ размер от 101 703.16 лв. Сумата е точно с 10 000 евро по-малко от внесените парични вноски от "Булприма" ООД, равняваща се по размер на цитирания в договора задатък.

"Нера" праща уведомление за изпратените суми на 15 март 2023 г. по електронна поща. То е придружено от фактура за представените от "Булприма" като обезпечение преди 14 месеца 31 000 евро, както и две кредитни известия - едно за фактурата на превода от 25 януари 2022 г. и едно за настоящата фактура.

Потвърдено е, че е удържана сума в размер на 10 000 евро, която "Нера" третира като неустойка!

Купувачът завежда искови молби за възстановяване на надвзетата сума и за налагане на неустойка в размер на 10 000 евро на "Нера" ЕООД, заради некоректното поведение на строителя и сключването на допълнителен предварителен договор за същите обекти по време на действието и в нарушение на настоящ договор с "Булприма". Делото е насрочено за 22 ноември 2023г.

На 26 юни 2023 г. "Нера" ЕООД прехвърля правото на строеж върху апартаментите, обект на първоначална договореност с "Булприма Естейт", чрез вписване в имотен регистър на новия купувач, продължавайки неправомерното действие на строителя.

Това е схема за измами, чрез която строителят в продължение на 14 месеца ползва предоставените му от страна на купувача 121 261,46 лв., за да осигури ликвидност за своята дейност.

При вече напреднал етап на строителство и правна невъзможност за увеличение на цената с първоначалния добросъвестен купувач - "Булприма", предлага същите апартаменти за повторна продажба по 85 900 евро, с което успява дареализира допълнителна печалба до 47 800* евро (93 490 лв).

Схемата приключва с уведомление за прекратяване на договора към купувача по първия предварителен договор, с несъстоятелно основание.

Вменявайки несъществуваща вина на купувача са удържани и 10 000 евро, с което крайният резултат от операциите по наши изчисления облагодетелства "Нера" ООД с 58 800 евро (115 003 лв.).

Сключването на допълнителен предварителен договор на база предоставена първа вноска от новия купувач през февруари 2023 г., преди строителят да изрази намерение за разваляне на действащия договор с "Булприма", е потвърдено от брокера на имотите, като може да се докаже и недвусмислено с изискване на справка по сметката на строителя в обслужващата го банка, която следва да докаже парични преводи от името на новия купувач от февруари 2023 г.

*Изчислението се базира на официална ценова листа на апартаментите, предоставена от брокера през м. февруари 2023 г.