Само в Lupa.bg: И домашната ракия поскъпва

Общество
15:19 - 14 Октомври 2021
6296
Само в Lupa.bg: И домашната ракия поскъпва

В последните месеци сме свидетели на сериозно покачване на цените в България – хранителните стоки, токът, водата, горивата и други. Дървата за огрев не правят изключение.

Сегашната ситуация няма как да не се отрази и на домашната ракия тази година, смятат запознати. Дървата са поскъпнали, захарта също. На много места хората нямат добри плодове и се налага да купуват. Всичко това оскъпява ракията. Според изчисления страстта на казанджийте тази година ще им излезе с около 30% по-скъпа.

Това вероятно обаче няма да откаже повечето хора, които всяка година варят ракия и те пак ще запалят казаните.

Не се знае точната бройка на тези хора, защото голяма част от тях са в сивия сектор. Никой не може да каже колко ракия се вари по селските дворове, нито колко реално произвеждат регистрираните малки обекти за дестилиране, въпреки че те постоянно се проверяват от митничарите.

Казаните, които много хора имат в къщите си се проверяват от митничарите, но това обикновено става след сигнал. Ако открият нарушение, митничарите конфискуват казана или му махат лулата, ако е циментиран, за да не може да се ползва. Едновременно с това пишат и наказателни постановления, като глобите за физически лица варират от 1000 до 3000 лева. 

Домашната ракия може да е опасна!

Всяка година здравни работници предупреждават, че ракията, варена в неясни казани, с неясни суровини, може да бъде опасна.

Произведенията на този тип домашен алкохол съдържат цианидна киселина, естери, висши алкохоли, алдехиди и тежки метали, заради които любителите на чашката могат да се отровят.

Според експертите при изваряването на ракия от изключително важно значение е качеството на суровината. Стопаните обаче правят алкохол от всякакви вторични суровини, включително изгнили плодове с костилки, компоти с високо съдържание на метанол и дори развалени конфитюри.

Всяка година у нас умират около 500 човека от некачествена ракия.