Само в Lupa.bg: И Камен Донев забъркан в схемата с театрите?

За да се получават по-високи държавни субсидии, е завишаван броя на изиграните представления

Новини
19:28 - 18 Октомври 2024
5856
Само в Lupa.bg: И Камен Донев забъркан в схемата с театрите?

Името на Камен Донев също може да изскочи в мащабната театрална афера, с която са източвани милиони левове от държавния бюджет, научи сензационно Lupa.bg. Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е установила драстични нарушения при отпускането на субсидия за неговите постановки. Те са реализирани съвместно с Драматичен театър-Пловдив.

При положение, че Донев от години се изявява като частен продуцент и има собствена фирма, беше учудващо, че му е необходимо партньорството на държавната културна институция. Сега обаче, след като на бял свят излезе аферата с източването на пари от бюджета, пъзела се нарежда.

Оказва се, че през цялата 2023 г. екипа на Камен Донев е посочвал изцяло фалшиви данни за броя на спектаклите, за да може да се усвои държавната дотация за всеки продаден билет. Според закона, Министерството на културата дотира всяко представление с определена сума, но има ограничение и това важи само за 500 билета. Тъй като спектаклите на Камен Донев винаги се играят пред пълни зали и имат страшно много публика, се е прибягвало до хитър трик. Посочвало се е, че вместо едно представление, във въпросния ден е имало две. Така държавната субсидия е обхващала вече 1000 продадени билета, а не 500. Касае се за щета в рамките на няколко хиляди лева за всяко изиграно представление, твърдят източници на Lupa.bg. Все още не се знае колко точно представления са неправомерно субсидирани от държавата, но според запознати те са десетки.

Нарушението вече е установено, но кой знае защо официалната информация не се предоставя на медиите. Според запознати, причината е, че трябва да се запази добрата репутация на Камен Донев. Така или иначе, най-вероятно случая ще бъде включен в доклада, който в момента се изготвя от Сметната палата.

Възгледите на един артист за усвояването на бюджетни пари...