Само в Lupa.bg: Иво Прокопиев като на ресторант в съда

Представителите на Темида чакаха богаташа да си изпие кафето

Общество
11:25 - 16 Май 2019
3812
Само в Lupa.bg: Иво Прокопиев като на ресторант в съда

Богаташът Иво Прокопиев, подсъдим за източване на 7 милиона лева, отиде като на ресторант в спецсъда на делото, което се води срещу него и бившите министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков. Още в началния час на процеса, човек на подсъдимите влезе в залата с около 10 кафета и цял стек минерални води. Съдебният състав деликатно изчака 25 минути, Прокопиев да си изпие кафето, за да започне заседанието. 

Почерпката започна точно в 9,00 часа, когато трябваше да бъде даден старта на знаковото дело за източване на енергоразпределителното дружество ЕВН. Докато се разсънват богаташите, съдиите изчакаха някъде в коридорите на Спецсъда. С кафета бяха почерпени дори и адвокатите, кофеиновата напитка бе предложена и на журналист, представител на медия, близка до кръга "Прокопиев", но колегата разумно отказа. 

В почерпката се включи и друг подсъдим Симеон Дянков, единствено Трайчо Трайков прояви уважение, че е в съдебна зала, а не в механа, той деликатно отказа предложеното му кафе. 

Веднага след като си изпразни чашката, Иво Прокопиев започна да си чати по телефона, а съдебният състав в 9,25 ч. влезна в залата и даде ход на делото. Пред съда показания дадоха ИТ специалисти, както и други експерти, които могат да дадат професионално мнение за извършеното престъпление.

Прокурорите настояват, че Прокопиев и компания са извършили престъпление и им искат присъда, която да отговаря на това, че държавата е ощетена с 7 милиона лева. 

Делото е срещу бившите министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков и срещу бизнесмена-издател Иво Прокопиев за приватизацията на миноритарния държавен дял на енергоразпределителното дружество ЕВН през 2011 г., изтъргуван на фондовата борса. Според обвинението – на занижени цени, ощетили хазната със 7 милиона (първоначално бяха 28 милиона). Бившият финансов министър Дянков и Прокопиев са обвинени за длъжностно престъпление по приватизацията (първият като извършител, вторият – като помагач), а бившият енергиен министър Трайков отговаря за безстопанственост в особено големи размени.

Снимки: Агнес Методиева