Само в Lupa.bg: Измамници плъзнаха на Централни гробища, лъжат с менте-ремонти

Новини
20:30 - 17 Май 2021
5128
Само в Lupa.bg: Измамници плъзнаха на Централни гробища, лъжат с менте-ремонти

Мошеници, представящи се за работници по поддръжката на надгробните плочи, са плъзнали из Централни гробища, алармираха потърпевши столичани. Облечени в работни дрехи, тарикатите обикалят могилите и се присламчват към опечалени близки на починали, като им предлагат евтин и бърз ремонт на овехтелите надгробни плочи. За да заблудят хората, носят работно облекло и чантичка с инструменти. 

„Майсторите” предлагат предимно най-търсената услуга - опресняване и възстановяване на надписите, издълбани на паметниците на покойниците. С обещание бързо да възстановят имената и датите на раждане, изтрити с годините, измамниците прибират по 4-5 лева на буква, като обясняват, че взимат евтино, защото други взимат по десетачка. Десетки хора вече са се подвели и склоняват да платят, като се възползват от това, че работниците им идват „на крака” и дават исканото капаро от 40-50 лева.

В повечето случаи, след като се докопат до парите, обирджиите изчезват и повече не се появяват. За да не бъдат открити, дават фалшиви визитки, на които никой не отговаря, или пък телефон на заведения и нощни барове.

Когато се присламчат към възрастни хора, не се и налага да се представят - хитрите безделници просто си уговарят среща с клиентите си на определена дата, на която така и не се появяват.

Понякога обаче мошениците поемат по-голям риск и дялкат по нещо по плочите, колкото да покажат, че нещо са свършили, а след това искат да вземат цялата сума, като обясняват, че са нужни консумативи, за да свършат работа.

Наивници вече са били ужилени с по 300-400 лева, след което просто пият една студена вода.

Вече изпатили столичани предупреждават хората с починали близки, да не се подвеждат и да дават пари на скитниците, които просто ще ги оберат и няма да свършат нищо. „Ако искате ремонт на надгробна плоча или почистване на могилата, търсете служители на гробищните паркове, или фирми, които са специализирани в тези услуги.”, предупреждават „ужилените”.      

Снимки: Агнес Методиева