Само в Lupa.bg: Къде са дозите от ваксината на "Пфайзер"?!

Ексклузивно
23:30 - 11 Януари 2021
12415
Само в Lupa.bg: Къде са дозите от ваксината на "Пфайзер"?!

Скандалът с пиарката на резиденцията за възрастни и центъра за рехабилитация Гергана Дончева или с четиримата общинари от Сандански, които получиха ваксините си срещу COVID-19, преди да е приключила дори първата фаза от Националния ваксинационен план, може да се окаже зрънце в морето от дезинформация и търгуване с флакони под масата. 

Оказва се, че от системата, в която са упоменати всички ваксинирани до момента у нас с близо 30 000 дози от субстанцията на производителя "Пфайзер/Байонтех", липсват около 2800 дози или около 500 флакона (в случай, че у нас е било допуснато извличането на 6, вместо на 5 дози), сочи проверка на Lupa.bg. Това означава на практика, че около 1200-1400 души, сред които и Дончева, и общинските съветници, са се сдобили с имунизационния разтвор под масата. Може би срещу добър рушвет? 

Официалната статистика на Единния информационен портал сочи, че до края на 10 януари у нас първата доза е била приложена при 13475 души или след втората биха били използвани точно 26 950 дози, в случай, че те се пазят за вече боцнатите. 

На 27 декември 2020 г. в България започна процесът с доставените ден по-рано 4750 дози, а на 4 януари пристигна и втората доставка от около 25000 дози. 

29750 е общият брой на дозите, които трябва да бъдат използвани при вече подложените на първия етап 13475 души. Над 2800 са приемите общо за над 1400 души у нас, които са "заметени" под килима. Дори част от практите да са заминали за унищожаване заради неспазване на хладилната верига или пък заради проблеми при приложението на битово ниво, това е огромна загуба на фона на мудния процес по ваксинация в страната. Това означава загуба на около 500 флакона от ваксината, явно запазени за определени лица отвъд медицинското съсловие, а вероятно и извън образователната система и старческите домове. 

Редакцията на Lupa.bg настоява за бързи отговори от Министерството на здравеопазването къде се губят тези дози и за пълна ревизия и проследяване на изпълнението на плана така, че да се гарантина навременният достъп до ваксините за всички групи на обществото, които желаят да ги поставят, за всички фази. 

Снимки: Агнес Методиева