Само в Lupa.bg: Кой е любимият пищов на Борисов

Ексклузивно
19:44 - 17 Юни 2020
14773
Само в Lupa.bg: Кой е любимият пищов на Борисов

"Имам си пистолет и не се разделям с него. Но не го държа до главата си, докато спя. От днес обаче ще започна да спя с пистолета до главата си", каза премиерът Бойко Борисов днес в отговор на компроматните атаки срещу него, включително чрез снимки от спалнята му в резиденция "Бояна".

Справка на Lupa.bg разкри, че оръжието, на което министър-председателят се доверява вече повече от 15 години, е едно - Glock 17. Още като главен секретар на МВР до 2005 г. той използва именно този модел на американското огнестрелно оръжие, като само сменя кобурите и касите за него. 

Каква е историята на култовия пищов? 

Glock 17 e проектиран и произведен в Австрия. Огнестрелното оръжие навлезе в австрийската военна и полицейска служба през 1982 г., след серия отличия в тестовете за надеждност и безопасност, а от 1985 г. масово се използва в норвежката армия.

Въпреки първоначалната съпротива на пазара заради полимерната рамка, възприемана от критиците като повод да нарекат Glock 17 "пластмасов", пистолетът всъщност е най-често използваният във въоръжени сили, агенциите за сигурност и полицията в поне 48 държави. Той е и особено популярен сред цивилните за стрелба за развлечения и състезания, за самозащита и за прикрито или открито носене. У нас редица учения на агентите на ДАНС се провеждат именно с него. 

По информация на експерти, Борисов ползва Glock 17C, който за пръв път е представен официално на оръжейно изложение през 1996 г. Моделът включва прорези, нарязани в цевта и плъзгащи се, за да компенсира отката.