Само в Lupa.bg: Корнелия Нинова пак се кандидатира за лидер на БСП

Политика
11:59 - 17 Ноември 2021
8168
Само в Lupa.bg: Корнелия Нинова пак се кандидатира за лидер на БСП

Председателката на БСП в оставка (но от януари догодина - б.р.) Корнелия Нинова е заявила вчера пред най-приближените си социалисти на четвъртия етаж на "Позитано" 20, че със сигурност ще е кандидат за поста през 2022 г., когато смята да насрочи нов пряк избор на лидер, разкриха ексклузивно за Lupa.bg дочули втрещяващата декларация. 

Във вторник Нинова обяви, че ще държи председателския стол, докато не бъде свикано заседание на конгреса след Нова година, когато за временно изпълняващ нейната длъжност трябвало да бъде избран един от нейните заместници, който пък, от своя страна, щял да бъде натоварен със задачата да организира въпросния пряк вот. 

В същото време обаче опозицията напомня, че ще се стигне до сезиране на Общопартийната контролна комисия, която да отсъди гази ли Нинова устава по 2 точки, или не. Т.нар. Другарски съд също е във владение на някогашната седесарка, но по информация на едно от идейните течения в партията, вече започва да се цепи и не било изключено мнозинството в него да не реши в нейна полза.

По закона на червените Нинова е задължена да свика конгреса в рамките на 2021 г., защото такова заседание не е провеждано в последните 12 месеца. А освен това член 17 от устава е категоричен: 

"Правомощията на Председателя на БСП се прекратяват предсрочно по негово искане", ако се позовава на линея 1 от въпросния член. В такъв случай функциите се изпълняват от заместник-председател, определен с решение на НС. 

Затова опозицията в Столетницата ще се бори за поправки в закона така, че временно в най-кратък срок да бъде назначено ново ръководство, без участието на придворните на Корнелия Нинова. 

Според източник на Lupa.bg в червените редици, по-голямата част от електората на партията категорично е зад нея. Така че преизбирането й на следващите партийни избори е почти сигурно. "Знае се, че срещу Корнелия Нинова е олигарха Георги Гергов - една от най-омразните фигури в БСП. Това ще сплоти редиците на партията в нейна подкрепа", призна човек от "Позитано" 20, който в миналото също е имал сблъсъци с червената лидерка, носега си дава сметка, че тя е най-подходяща за лидер на левицата. 

Снимка: Агнес Методиева