Само в Lupa.bg: Ковачки заплашил, че ще спре тецовете

Политика
14:23 - 06 Февруари 2020
10352
Само в Lupa.bg: Ковачки заплашил, че ще спре тецовете

Енергийният магнат Христо Ковачки заплашил министър от кабинета на Бойко Борисов, че ако му посегнат, ще остави хиляди българи без парно и топла вода посред зима. Ексклузивната новина разкри само пред Lupa.bg политик, близък до управляващата партия.

Олигархът, който по неофициална информация се намира в Кан, Франция, където е семейството му, пуснал есемес до управника с призив да го оставят намира. Мултимилионерът се покри след спецакция на прокуратурата във Варна покрай горенето на боклук от Италия в негови тецове.

ТЕЦ „Брикел” на олигарха е сред активите на Ковачки, с които бизнесменът изнудва властта

„В съобщението Христо Ковачки написал, че ако прокуратурата не спре с претърсванията в офиси на негови фирми, ще въртне кранчето на неговите топлоцентрали - ТЕЦ „Република”, ТЕЦ „Бобов дол” и ТЕЦ „Брикел”, обясни информаторът ни.

Така без парно ще останат около 35 000 домакинства в България, т.е. между 90 и 100 000 българи.

В Гълъбово около 2000 домакинства използват централно отопление и са абонати на ТЕЦ „Брикел”. Освен тях тецът обслужва още 7 учебни заведения, 6 културни центъра, както и местната многопрофилна болница за активно лечение. Осигурява и топлоснабдяване на 3 сгради на община Гълъбово, Районния съд, както и на Общинската дирекция на МВР.

Абонатите на „Топлофикация - Сливен” са над 13 000 домакинства, а на „Топлофикация Перник”, която се захранва от ТЕЦ „Република” - около 20 000. Простата сметка показа, че Христо Ковачки е доставчик на парно за 35 000 семейства, които може да мръзнат, ако изпълни заканата си.

Казусът с вноса на отпадъци премина в нова фаза, след като в сряда акциите на прокуратурата стигнаха до офисите на свързаните с Христо Ковачки дружества „Брикел” и „Траш юнивърс” в Гълъбово. За разлика от досегашните проверки в малки складове и инсталации, тази засяга централата, която поиска от екоинспекцията в Стара Загора разрешение за горене на хиляди тонове RDF.

Повод за проверката са пристигналите на пристанище „Варна-запад” 127 контейнера с италиански отпадъци. Операцията е под ръководството на Районната прокуратура във Варна, съобщиха от държавното обвинение.

Малко след това Lupa.bg разкри, че енергийният бос е изчезнал в посока Франция като застраховка, че няма да му се наложи да вижда слънцето през решетки.