Само в Lupa.bg: Кръстникът на държавните "калинки" стана депутат

Политика
17:30 - 14 Април 2021
17340
Само в Lupa.bg: Кръстникът на държавните "калинки" стана депутат

Годината е 2010-а - първият мандат на Бойко Борисов като премиер. Изпълнителен директор на пребогатия Държавен фонд "Земеделие" е Калина Илиева, назначена "след конкурс" от тогавашния ресорен министър Мирослав Найденов. Денят е 17 август, а лидер на БСП по това време е Сергей Станишев, когато Младежкото обединение на партията избухва с разработка, от която се разбира, че Илиева е "калинка" - назначена на апетитния пост едва на 28 години с фалшива диплома от Берлин. Автор на разработката е едно от днешните нови лица на парламентарния 45-и състав, полагащ клетвата си върху конституцията утре - Андрей Вълчев. 

Вълчев стана депутат от листата на "Изправи се! Мутри вън!" от Враца, където бе неин водач. След години, прекарани в апарата на Столетницата, той вдига ръце от начина, по който се водят политиките в левицата под председателството на Корнелия Нинова и напуска, за да форсира чистката на "калинките" в държавните институции чрез новата коалиция. 

Как се стигна обаче до така известното вече нарицателно за чиновници без ценз, опит и познания в публичния сектор? 

Преди разполагането на герберските кадри по високите етажи на властта, Вълчев е служител в ДФЗ, като извършва оторизация на плащанията. Справка в досието му там сочи, че той няма забележки по работата си, нито данни за участие в корупционни схеми.

Калина Илиева след краткото си пребиваване в САПАРД е назначена за изпълнителен директор на фонда на 18 август 2009 г., като твърдеше, че има диплома за магистър по икономически комуникации от берлинския институт, легализирана от Министерството на образованието у нас. Вълчев е уволнен от фонда, но решава да потърси откъде идват несъответствията в биографията на Илиева. "Исках след като съм освободен без обяснения, да разбера какъв човек стои зад това решение", обяснява днес той пред Lupa.bg. И истината лъсва - 

Фактите сочат, че тя е била повече от 3 години и половина в Берлин, като първоначално, през 2003 г. е приета в художествен факултет. Започва втори семестър като художник, когато пробойната в сивито й лъсва - през 2007 г. тя се сдобива с фалшива диплома за икономически специалист, при това с магистратура, при положение, че изобщо не е следвала тези предмети, а дори към началото на въпросната година няма записан нов семестър и студентските й права са прекратени.

Тогава Вълчев прави сверка и на самия външен вид на дипломата - цвят, брой подписи - нищо не отговаря на оригиналните документи, издавани по това време от висшия институт. В същото време самата Илиева неспирно размахва пред журналисти менте тескерето, но засега никой на държавно ниво не й търси сметка висшист ли е в действителност, или не.

Следва публичното разкритие за "калинката" от комсомолците на БСП, като на преден план тогава изниква фигурата на тогавашния председател на Младежкото обединение Явор Гечев, а Вълчев остава на заден план. По това време другари в партията му слагат и прозвището "кардинала" - заради решението му да не изпъква медийно, въпреки че разкритието за Илиева е изцяло негово.


Двамата заедно в разработката "Калинка" 

Впоследствие тя е уволнена, гръмва и новината, че е крила цялата си бременност с фалшиви болнични за други диагнози пред Мирослав Найденов, започва разследване от прокуратурите у нас и в Германия и през 2012 г. сама се признава за виновна пред съда, разкрива, че е фалшифицирала подписите сама и получава 3 години условна присъда. А нарицателното "калинки" остава - вече ползвано за всички номенклатурни назначения, когато не са спазени необходимите по закон изисквания за образование и опит за съответните длъжности. 

Малко преди да се включи за пръв път в предизборната надпревара, тази година вече като кандидат за депутат, а не като организатор, на 20 февруари, Вълчев пише: 

"Няколко реда за моя милост. Никога не съм имал илюзията, че ще ми простят скандала с дипломата на Калина Илиева и станалото нарицателно "калинки" за управлението на ГЕРБ. Да, на 2 август 2010 година цялата МОЯ разработка бе ЗАВЪРШЕНА и дадена за проверка, и да, докато всички казваха "ти луд ли си", "ти май не си добре", "как въобще си мислиш, че е възможно", точно Сергей Станишев каза "давай да видим какво ще стане", 

останалото след 17 август 2010 година е история. Разбира се, професионалните предатели няма как да оценят доверието, което бе дадено и нямам такива очаквания към хора, които висяха като прани гащи в кабинета на председателя било за да замазват поредната си издънка, било да се натегнат за актив и за спорта". 

Думите му идват след поредния сигнал за опит за чистки на кадри от "Позитано" 20:

"Не съм изненадан и от подлостта на хора, които днес захранват маргинали с глупости по мой адрес, наясно съм, че е много важно да се внуши, макар и "да не искат да вярват" на "зли езици", че съм "куче-касичка", проекция на зли сили, които спират храбрата Корни да мачка и т.н и т.н., защото иначе трябва да се дават отговори на въпроси за поведението и отношенията на ръководството с ГЕРБ, имат ли зависимости от бизнеса им, за загубата на спечелени избори...", допълва Вълчев. 

И разкрива, че сам си е подал молбата за напускане на бесепарския апарат, след като е видял, че председателката на партията Корнелия Нинова няма намерение да я превърне в модерна като мислене и отворена за действия срещу ГЕРБ организация.