Само в Lupa.bg: Лъсна измамата със стволовите клетки

Здраве
16:08 - 02 Август 2019
12532
Само в Lupa.bg: Лъсна измамата със стволовите клетки

Хиляди българи са били ужилени от една от големите компании, събираща стволови клетки от новородени с цел използването им за присаждане в случай на тежко заболяване, когато те пораснат, алармираха притеснени родители пред Lupa.bg.

В последните няколко години бизнесът със стволовите клетки доби особена популярност сред младите майки и татковци у нас, като се нароиха както български, така и чужди фирми, които се "грижат" за взимането и съхранението на ценния биологичен и генетичен материал за години напред срещу баснословни суми от хиляди левове.

Между 800 и 2000 лева струва само уговарянето на специалист, който да присъства по време на раждането на детето и да вземе от пъпната му връв необходимите тъкани и кръв. Няколко дни по-късно родителите трябва да получат обратна връзка от компанията, която да ги информира дали взетият материал е годен за замразяване и за ползване в случай на нужда. От там нататък започва и голямото плащане, стигащо до 6 бона. Проблемът е, че най-известната банка у нас, а и в Европа вече дава първите индикации, че съхранението на стволовите клетки е несигурно. Нещо повече, може да се окаже, че хиляди нашенци са дали парите си на вятъра заради промяна на местонахождението на банката, в която се намират фризерите. Световните специалисти са категорични, че местенето на пробите и на замразените "блокчета" води до загуба на способността те да бъдат ползвани в бъдеще. 

Проверка на Lupa.bg показва, че те дори не могат да се свържат с офиса на банката у нас, тъй като българската секция и представителство нямат нито работещи телефони, нито интернет страница (била затворена за профилактика, обясниха от централата - б.р). Родилките, които са решили да се доверят на тази компания, за да си гарантират спокойното бъдеще предвид все по-бързо развиващата се медицина особено в сферата на трансплантациите, дали живот в последните месеци, пък изобщо не могат да разберат дали взетия биологичен материал от децата им е годен или не. От началото на годината те не могат да се свържат с отдела заради местенето на пробите в Полша в нова банка. А отговорите, които получават, са уклончиви - че всичко било наред с техните стволови клетки, но не можели да направят проверка и трябвало да чакат още няколко седмици. Всички изброени проблеми накараха много родители да се съмняват, че има шанс децата им да ползват възможностите на медицината, ако се наложи да им се присадят замразените стволови клетки. 

Цената за услугата у нас е минимум 3400 лева, като се взима само кръв от пъпната връв и клетките се замразяват за 20 години. Най-скъпо излиза, ако родителите изберат съхранение за срок от 25 години с взимане и на тъкан, освен на кръв - 4950 лева. 

Редакцията на Lupa.bg се опита да се свърже с Изпълнителна агенция "Медицински надзор", която ръководи и звената за трансплантации, репродуктивна медицина и стволови клетки, но се оказа, че пиарите на институцията били на обучение извън столицата и без тяхната санкция нито един неин служител няма право да коментира създалата се ситуация.