Само в Lupa.bg: Литературна война пламна заради протестите

Общество
16:05 - 14 Юли 2020
3586
Само в Lupa.bg: Литературна война пламна заради протестите

Литературна война е на път да пламне не заради пореден спор кой има право на награда за най-силна поема на годината или кой е бил отличен заради политическа вярност към патрона си, а заради... протестите. В последните няколко седмици културните дейци, с изключение на скулптора проф. Велислав Минеков, който е един от основните организатори на уличното недоволство, по-скоро странят от наболелите обществени теми и от скандирането на Триъгълника на властта.

Във фейсбук и туитър обаче се води съвсем различен фронт, който много прилича на битката за "Литературен вестник", разцепила не една или две литературни спойки през 2016 г. и превърнала близки приятели в яростни врагове. 

По политическа линия се оформят главно два враждуващи лагера - на подкрепящите протеста срещу управляващите и властта, но които не се виждат на площада, и на онези, смятащи, че падането на кабинета само ще разгърне прекалени правомощия в ръцете на президента Румен Радев, когото наричат "руска подлога" и "селска фуражка". Вторите изглеждат и по-агресивни, като не пропускат да облекат във вулгарни стихове отношението си към събитията. 

Повод за поредния спор из литературните среди стана полицейският побой над 21-годишния студент в Хага, за когото в последствие се разбра, че е внук на бившия депутат от БСП Димитър Димитров. Това, според кръга поети, подкрепящ завършването на мандата на Борисов, било явното доказателство защо не бивало да се подкрепят бунтове, инициирани и от олигарха Васил Божков.

От "опозицията" обаче отвърнаха с яростно съобщение, че уточнението чий роднина бил битият протестър, било равносилно на това да се заяви, че е напълно логично и показателно, че са убили Гео Милев в полицията, защото с творчеството си е представлявал през 20-те заплаха за националната сигурност или че през 30-те са разстреляли в Испания Лорка.

Главните биткаджии в литературните фронтове са известният философ Васил Прасков, който винаги е участвал активно в критиките срещу всички последни правителства, а от другата страна, Владимир Сабоурин - поет от кубински произход, основател на популярната "Нова социална поезия", който пък от месеци има взимане-даване със самата фейсбук мрежа заради публикува цинични строфи, посветени и на площадните революционери.  

Литературната война по политическа линия много прилича на драматичните събития около края на "Литературен вестник", когато се оказа, че редица удобни на властта тогава автори угоднически са мълчали за съдбата на изданието, като обвинения бяха отправени между основателите и редакторите, като фундаментът отново бе политически.