Само в Lupa.bg: Лют скандал пламнал в ЦИК заради машините за вота

Политика
14:46 - 19 Февруари 2021
7577
Само в Lupa.bg: Лют скандал пламнал в ЦИК заради машините за вота

Настояването на лидера на "Изправи се.БГ" Мая Манолова за осигуряването на държавен склад за машините за парламентарния вот на 4 април разкри мощен скандал в самата ЦИК, възникнал още преди няколко седмици, научи Lupa.bg. 

Оказва се, че членовете на ЦИК са се счепкали сериозно по време на дебат за съхранението и охраната на машините, който спор не е довел до никакво решение. Днес Манолова отново се разходи до логистичната база, където се намират 5000 уреда за изборите и констатира, че там вече е строена една кола на Жандармерията, но все още това не може да гарантира нормалното функциониране на апаратите, тъй като не се знае при какви условия те стоят в склада. 

Оказва се, че и за местните избори през 2019 г., когато тя играеше за кмет на София, "Карго Партнър" отново е била фирмата, избрана от ЦИК за пренос и съхранение на машините. Стенограма от заседанието на комисията, проведено на 2 февруари, разкри дълбокото несъгласие между членовете й. 

БСП представителят Емил Войнов твърди, че се е разходил до склада заедно със свои колеги и е бил очарован от условията, при които стоят машините. "Впечатленията, които ни направи складът, е, че е много добре оборудван. Между другото там бяха складирани машините и 2019 г. Тогава бяха само 3000. Така че хората от „Карго-партнер“ имат опит с боравенето с машини.

Единственото нещо, за което помолиха, е да се уточни колкото се може по-скоро логистиката – кога ще бъдат транспортирани машините и по какъв начин до областните центрове и съответно до секционните избирателни комисии. Ще поддържаме контакти с тях и при нужда винаги може да се проведат срещи", аргументира се Войнов. 

Думата обаче взима Ерхан Чаушев от ДПС, който никак не се съгласява при тези условия да се разпорежда точно тази фирма за съхраняване на машините. "Началник-склад не ми е страна по договора. Получихме уверение от вицепремиера, че сделката за използване на този склад ще бъде тяхно задължение. Нямам работа с началник-склада. Първо трябва да видя договора, който по уверение на вицепремиера, ще бъде сключен или няма да бъде сключен.

Началник-складът не ми е абсолютно никаква страна по каквото и да било, пък най-малкото да ми иска каквито и да било сведения. Да си знаем йерархиите – през цялото време говоря това.

Кой е началник склада? Ще одобряваме това разпределение ли, що ли? Какво значи – за сведение? Най-малкото аз бих Ви казал къде ще отидат онези машини, които ще дефектират? Най-малкото. И те ще бъдат около 10%.

Нормална статистическа обработка. Те, дефектиралите, ще водим спор със „Сиела Норма“, ще си търсим гаранции, те ще ни отхвърлят исканията, ще искат проверки и така нататък, и така нататък, защото
те ще дойдат с един наръч адвокати. Да, точно това ще стане. И трябва да има най-малкото обособено място за дефектирали машини. Най-малкото! Не е толкова просто, не е толкова за сведение", възмущава се политикът. 

И добавя с питане - къде е договорът с "Карго-партнърс". Първо, искаме или поне аз считам така, дето много приказвам и преча на някои колеги явно. Къде е договорът с другарите от „Карго-партнерс“? При какви условия? Кой какво прави в тези складове? Най-малкото въз основа на този договор трябва да има и
обследване от Министерството на външните работи", категоричен е Чаушев. И добавя с възмущение: "Ние
ще си кореспондираме с началник-склад, представяте ли си?!", каза още той. 

Дали е имало обследване от МВР, редакцията на Lupa.bg ще търси отговорите.