Само в Lupa.bg: Медсестрите започнаха да измират

Общество
20:10 - 15 Октомври 2019
6455
Само в Lupa.bg: Медсестрите започнаха да измират

Медсестри бият тревога пред Lupa.bg, че заради лошите условия, при които работят, техни колеги са починали. „Пирогов”, „Токуда”, „Трета градска болница” в София са сред лечебните заведения, които са загубили здравни работнички.

 В „Пирогов” в Централна реанимация е издъхнала медицинската сестра Маргарита. Тя е получила инсулт по време на работа. Друга пък от „Токуда” се е разболяла от рак и по-късно е починала.

 „Знам за случай, при който сестра е намерена мъртва в манипулационната. Помислили, че е заспала, но се е оказало, че е починала”, разказа медсестра.

„Нямаме време да си обърнем внимание на здравето. Изпълняваме различни задължения – и такива, каквито ни влизат в работата, и такива, каквито не ни влизат. Затова сме много уморени и навярно и болни”, споделиха здравни работнички.

Въпреки тежкото им положение не се вижда перспектива за промяна на условията им на работа и трудовото им възнаграждение.

„На този етап няма как да бъдат удовлетворени исканията на медицинските сестри за стартова заплата от 900-950 лв., смята д-р Васислав Петров,  председател на Сдружението на областните болници. 

По думите му, средствата в много от областните болници не достигат за повишаване на заплатите в такива размери.

Той отбеляза още, че 3 месеца ще дават високи заплати на всички, а след това болниците ще изпаднат в несъстоятелност, ще бъдат блокирани сметките им от всички длъжници и тогава сестрите и лекарите няма да могат да получат никакви заплати.