Само в Lupa.bg: Назрява бунт в затвора заради студ

Духалките прибрани от администрацията на пандиза

Новини
15:30 - 29 Ноември 2023
4839
Само в Lupa.bg: Назрява бунт в затвора заради студ

Бунт се подготвя в Софийският централен затвор заради студа, на който са оставени лишените от свобода. Lupa.bg научи, че в момента има масово недоволство и се очаква затворниците да преминат към сериозни действия. 

Медията ни научи, че многократно са подавани жалби, но резултат нямало. След като Омбудсманът е бил запознат с проблема, е било разпоредено да се доставят определен брой печки (тип духалка). Те обаче са превзети от администрацията на затвора и изобщо не стигнали до мръзнещите престъпници. 

Столичните затворници твърдят, че дори в руските пандизи температурите през зимата били по-високи от тези у нас.

Проблемът не е от една или две години, затова лишените от свобода са решили този път да вземат по-сериозни мерки. Те дават като пример недоволството срещу БФС и последствията, които настъпиха след упорството на Боби Михайлов.

Софийският затвор е най стария и голям затвор в Република България. Строежът му е започнал в далечната 1903 г., по подобие на модерните западноевропейски затвори от началото на ХХ век, а официалното му откриване е през 1911 г.Общата жилищна площ е 3737 кв. м.

Към затвора са разкрити две затворнически общежития – ЗО „Казичане” и ЗО Кремиковци”, за настаняване на лишени от свобода съответно от открит и закрит тип.

На територията на затвора се намира Специализирана болница за активно лечение на лишени от свобода – СБАЛЛС, в която се лекуват лишени от свобода от цялата страна. Дори в болницата студът бил непоносим, защото имало дупки в основата на рамките на прозорците.