Само в Lupa.bg: Нинова и Йотова в тежък конфликт преди изборите

У нас
15:53 - 15 Септември 2021
11728
Само в Lupa.bg: Нинова и Йотова в тежък конфликт преди изборите

Шефката на БСП Корнелия Нинова и вицепрезидентът Илияна Йотова са се озовали в тежък предизборен конфликт заради опита на червената председателка да прекара кандидатурите на БСП за "Дондуков" 2 през процес на номинации от областните съвети и градските конференции, научи Lupa.bg. 

Миналата седмица от обкръжението на Нинова обявиха, че този процес е необходим, за да се извървят демократичните процедури, разписани в устава на Столетницата. В същото време обаче поне половината от тясното партийно ръководство продължава да се пази от конкретното и ясно назоваване на тандема Румен Радев - Илияна Йотова като сигурно издигнат и подкрепен от социалистите, решение, което редовите членове и симпатизанти на левицата недоумяват вече няколко месеца. 

Според хронограмата, спусната от "Позитано" 20, съветите трябва да са взели решенията си и за президентския вот, и за листите за парламентарните листи в края на следващата седмица, като късият срок не предполага промяна в заявката на мнозинството в БСП, че Радев трябва да встъпи във втория си мандат на "Дондуков" от януари.

По информация на медията ни конфликтът между Нинова и бившия шеф на столичната организация Румен Овчаров се е задълбочил след дългото протакане от нейна страна да даде безусловната си подкрепа за Радев и Йотова. Както е добре известно, Дългия инкасатор до днес се намира в изключитлено топли отношения с вицето на държавния глава. 

"Никога няма да застане срещу Илияна Йотова, независимо кой е начело на БСП", коментират в Столетницата. А завоят на бившия енергиен министър в политически план се намирал в синхрон и с острите критики, отправени днес от БСП по отношение на действията на главнокомандващия, напомнят те. Овчаров и представителите на ДПС са в открит конфликт от години. 

Нинова пък продължавала да "слуша" единствено топ съветника си Калоян Методиев, който не спирал да я насъсква срещу Радев от мига, в който е излязъл от президентството. Негово било решението и пропагандата срещу държавния глава от БСП да се води чрез партийния ефир - от водещите и коментаторите на БСТВ. 

Пред Lupa.bg социалисти, запознати с хода на партийните конференция, твърдят, че повече от 2/3 от областните и общинските съвети отдавна са заявили, че твърдо стоят зад Румен Радев и промяна в последните седмици по тези становища не е настъпила.

Те обаче се опасяват, че Националният съвет на Нинова може да пореже иначе полезни за имиджа на левицата лица от листите за парламентарния вот сред онези, декларирали лоялност към президента, а не към нейния кръг.  

В същото време упорито тиражираният слух, че червената шефка ще се опита да лансира Янаки Стоилов за "Дондуков" 2 е бил захвърлен в коша за боклук, тъй като вече е получил покана да продължи да е правосъден министър и в новия служебен кабинет, както разкриха отлично информирани наши източници.