Само в Lupa.bg: НСО крие грозната истина за ранените си служители (видео)

Единият е с гръмнато коляно и операция в течение на 2,5 часа. Първа помощ е оказвал зъболекар

Новини
13:13 - 18 Юни 2024
26314
Само в Lupa.bg: НСО крие грозната истина за ранените си служители (видео)

Осколки в коляното и операция в течение на два часа и половина. Такава е равносметката за единия от пострадалите служители на НСО при инцидента по време на стрелковата подготовка на полигона „Столник“ – МВР на 10 юни.

Това научи репортер на Lupa.bg от отлично информиран източник от охранителите на ВИП държавни персони. Макар самата НСО в официално съобщение да представи случая като едва ли не незначителен и да скри грозната истина за него.

Причината за злополуката е неспазването на правилата при провеждането на този тип обучение. Според експертите мишената е била застопорена в пълнен разрез с утвърдените норми. Инструкциите повеляват тя да е подвижна и след попаднал изстрел да падне. Попадението се отчита по звуковия сигнал. В обратен случай стават точно такива инциденти, при които куршумът се пръска, осколките се разхвръчават  и някой става жертва. Пострадалите са стрелци са пострадали по този начин.

При това обучението изобщо не е било подсигурено с медицински екип. Обработилият раните на „одраскания по шията“, както съобщиха от НСО, е зъболекар. Това обаче наистина не е в разрез с наредбите на службата, които не уточняват какво медицинско лице трябва да присъства - т. е. може да е и педиатър, и уши-нос-гърло. Другият получил „повърхностна рана“ в коляното, както казват оттам, всъщност по-късно е потърсил медицинска помощ за по-сериозни проблеми, а този факт се прикрива.

Прикрива се не само това, но и много случаи на пострадали заради напълно занемарените мерки за сигурност, твърдят служители на НСО. Според тях само по чудо все още няма загинал човек.

Видеото, с което Lupa.bg разполага, показва обучение на същия полигон преди пет години. На кадрите ясно се вижда как при стрелкови тренировки служителят стреля през самия автомобил, където се е прикрил. Въпреки че до него има инструктор, на ситуацията е реагирано със закъснение и стрелбата с бойното оръжие продължава.

Според нашия източник служители от НСО директно обвиняват за отчайващото положение на професионализма при тях шефа си бригаден генерал Емил Тонев, както и неговото протеже Красимир Лалев, който е ръководител на учебния център в НСО, по-известен сред колегите си с постижения на любовния фронт, отколкото при бойната подготовка на кадрите.

Самият Тонев пък е протеже на президента Румен Радев, който го назначи за шеф на единствената останала под шапката му служба за сигурност през август 2020 г. със съгласието на Министерския съвет

Тонев се появява в НСО от НСлС, без да има нито един ден оперативна работа на терен. В НСлС отговаря за спортните участия на служителите с други подобни организации в системата за сигурност. Тъй като там са на път да го отстранят, тогавашният зам.-началник на НСО бриг. Ген. Стоян Томчев го прибира при охранителите на държавни ВИП персони. Томчев е същият, който впоследствие отправя обвинения срещу сегашния уволнен дисциплинарно от службата лидер на „Величие“ Николай Марков и го съди за обида.

В НСО Емил Тонев започва като инструктор по бойно-приложни техники в тогавашния учебен отдел, където въвежда нова метода, причинила осакатяването на десетки служители – счупени ребра и кости, измъкнати рамена, някои от които тъй и зарастват накриво. Самият Тонев е майстор на спорта по кикбокс и обучаваните вероятно стават жертва на техники от този екстремен спорт.

Уникално видео от стрелковата подготовка на НСО. Кадрите са от 2019 г. и са илюстративни, а не показват сакатлъка с двамата пострадали служители: