Само в Lupa.bg: Патриархът е в реанимация с COVID пневмония?

У нас
15:30 - 15 Април 2021
6571
Само в Lupa.bg: Патриархът е в реанимация с COVID пневмония?

Патриарх Неофит е приет в реанимацията на болница “Аджъбадем“ с възпаление на белите дробове, научи Lupa.bg от източник във висшите среди на църковното управление.

Предполага се, че патриархът е прекарал коронавирус и усложнението се дължи на него. В бившата болница „Токуда“ той е четвърти ден. Състоянието му е вече стабилизирано и се очаква до дни да бъде изписан.

„Към момента нямаме информация дали дядо Неофит е приет в нашата болница“, съобщиха за Lupa.bg от пресслужбата на лечебното заведение.

От персонала на болницата медията ни научи, че висшият духовник страда от сърдечни проблеми и поради тази причина често се лекува в кардиологичното отделение. „Той е наш редовен пациент“, обясниха източниците ни, но не можаха да потвърдят дали става дума за болест на сърцето.

От Светия Синод изпратиха до медиите следното съобщение:

„Във връзка с информацията, касаеща здравословното състояние на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, известяваме, че Светейшият патриарх, както всеки човек на неговата възраст, страдащ от хронични заболявания, които периодично се обострят, е желателно да бъде проследяван в болнична обстановка, поради което, той постъпи за ежегодни изследвания и лечение в болница”, се казва в съобщението. 

„При постъпване в болничното заведение, на всеки пациент, както и на Негово Светейшество, също бе извършен задължителен PCR тест за COVID-19, който подчертаваме, че е отрицателен!”, се казва още в съобщението.

Сутринта временният председател на 45-ото Народно събрание Мика Зайкова съобщи, че патриарх Неофит е болен, поради което не могъл да присъства на първото заседание на новия парламент.

 "За съжаление, патриархът е болен и няма да присъства днес", обяви Зайкова.