Само в Lupa.bg: Петър Илиев - крупен износител на магнезий за Барбадос?

Политика
14:15 - 10 Август 2021
17054
Само в Lupa.bg: Петър Илиев - крупен износител на магнезий за Барбадос?

Почетният консул на Барбадос у нас и кандидат за МВР шеф в кабинета на Слави Трифонов Петър Илиев се оказа посредник за крупен износ на магнезий за карибската страна, научи ексклузивно Lupa.bg.

В последните 3 години, откакто има дипломатически паспорт, България е започнала ударен експорт на магнезий за производството на хранителни добавки, като пикът е през 2018 и 2019 г. с месечни сделки за по над 11 милиона долара.

Вносът на продукти от богатата островна страна обаче бележи грандиозен спад след като Илиев получава почетното консулство с решение на Министерския съвет на 29 март 2017 г. (по време на служебното правителство на Огнян Герджиков и по предложение на тогавашния външен министър Ради Найденов, сега отново номиниран за поста от ИТН - б.р.).

Миналата година родината на иконата Риана е импортирала в България само плодове за скромната стойност от 300 долара, на годишна база.

Не е ясно кой е големият производител на метала у нас, но по информация на Lupa.bg става въпрос за мощности, базирани в Бургаско, свързани с Илиев и чрез Канадско-българска търговска камара, оглавявана от него, със седалище - същото като това на барбадоското консулство в София.

Прави впечатление, че там членуват строителни и имотни предприемачи, както и маркетингови компании, една от които базирана в Лос Анджелис, но оперираща у нас чрез Виолета Кирчева. Друга компания, занимаваща се с изграждане на инфраструктура, пък твърди, че има офис в Барбадос, но подобни данни в карибската страна за нея няма. Тя също е свързана с нахакания юрист - чрез адвокатската му кантора.

Редакцията на Lupa.bg отправи и писмени, и устни запитвания до Външното министерство в столицата Бриджтаун заради съмненията как Илиев е станал почетен консул и защо това не е отразено на барбадоската официална страница на ведомството, но до 17,00 часа местно време в понеделник никой не отговори на посочените телефони. 

Посоченият за кандидат за силов вицепремиер обяви в скандалното си интервю в национален ефир, че познава редица министри и дипломати от Барбадос. В същото време обаче публичните интернет търсачки не свързват името му с нито един от тях. 

Иначе съпредседателят на Изправи се.БГ! Ние идваме адв. Николай Хаджигенов напомни, че срещу сумата от минимум 60 000 щатски долара всеки може да кандидатства за почетната длъжност в коя да е карибска страна.