Само в Lupa.bg: Разследват дали Москва не е посочила Радев за президент

Новини
17:12 - 09 Септември 2019 (обновена)
11494
Само в Lupa.bg: Разследват дали Москва не е посочила Радев за президент

Българската спецпрокуратура разследва дали Русия не е повлияла пряко в избора на президента Румен Радев у нас през есента на 2016 г., научи ексклузивно Lupa.bg.

Днешният арест на шефа на аналитичното звено на Национално движение "Русофили" и ексглавен редактор на БСП вестника "Дума" Юрий Борисов, както и обиските в неговия и дома на бившия депутат от левицата Николай Малинов, са били във връзка със сагата Решетников и социологическите проучвания на няколко агенции у нас преди президентския вот, според които тогавашният военен пилот Румен Радев е най-одобряван за държавен глава.

Сред разпитаните днес са били проф. Ваня Добрева, Малинов, социологът Юрий Борисов и други членове на русофилското движение, наброяващо 35 000 души, като един и същи въпрос е минал през тях от следователите - дали лично познават ген. Леонид Решетников и шефовете на НД "Русофили". Те са отговаряли и на питане дали очертаният профил за идеален президент според социологията е бил повлиян от Москва.

В края на 2016 г. генералът от КГБ Решетников обяви, че лично се е срещал с шефката на БСП Корнелия Нинова, за да я "натиска" за Радев. 

По думите му, разговор за кандидатурата на Румен Радев е бил проведен през август в България с няколко лидери на партии, включително и с Корнелия Нинова: "Бях на почивка в България, и говорих с лидерите на няколко партии и обсъждахме. Някои знаеха за господин Радев, някой не знаеше нищо. И тя ми каза - не знам, но това е интересна идея", каза непосредствено след президентския вот руският генерал. Той добави и че Радев много бил харесан от Москва заради идеята му да постави традиционните ценности над либерализма. Нинова тогава първо отрече да се е срещала с него, а след това все пак призна, че случайно се били видели, но никога не били коментирали кандидатурата на Радев. Шефката на БСП обвини бившия разузнавач, че лъже и сплетничи, но той продължи да настоява, че именно негова е истината за политическите договорки кой да е номинацията на БСП за държавен глава и че ще се ползва с подкрепата на Москва. 

Другата фигура, която изплува от наказателната акция срещу русофилите днес и обвинението към Борисов за шпионаж, е на руския олигарх Константин Малофеев. Преди години, когато банкерът-беглец Цветан Василев фалира КТБ, а финансираната от него телевизия ТВ7 банкрутира и излезе в ликвидация, да я купи готовност заяви тогавашният шеф на "Дума" Николай Малинов. Малинов и Малофеев не крият топлите си взаимоотношения, а за активите за покупката на частния медиен канал се говори, че лично руснакът е дал "зелена светлина" и е бил готов да участва в сделката. 

Малофеев е един от най-доверените олигарси на президента Путин, името му е в санкционния списък на САЩ.

Той, заедно с ген. Решетников е създател и водач на набиращата в Русия популярност организация „Двуглав орел”, която си е поставила задача да възстанови монархията и обяви Путин за цар. Името му протича и в секретни разработки на специалните служби.

Наскоро зам.-главният прокурор Иван Гешев обяви: "Адвокатските кантори, една от които е на защитник на Цветан Василев, са свързани с пране на пари на руски олигарх, включен в санкционния списък на ЕС и САЩ", като имаше предвид именно Малофеев. Руснакът е в сериозни връзки и с Цветан Василев, като за последните няколко години се появиха редица публични доказателства за близките бизнес отношения между двамата.

Българските служби подозират Малофеев в близки контакки с банкера-беглец Цветан Василев. "В конкретния случай става въпрос за организирана престъпна група, която се занимава с пране на пари, част от трансакциите, които проверяваме, имаме данни, че са стигнали до офшорни дружества, които са на руски олигарх, който е в санкционния списък на ЕС и САЩ. Ние имаме и международни задължения", заяви Гешев на 7 януари тази година.