Само в Lupa.bg: Шеф на затворите стана охранител

Актуални новини
20:10 - 26 Юни 2020
5376
Само в Lupa.bg: Шеф на затворите стана охранител

Върналият се без много шум в управата на затворите главен комисар Митко Димитров смени попрището си. След като спечели делото срещу Министерство на правосъдието и бе назначен отново за шеф на затворите, той реши да стане охранител в частна фирма, научи Lupa.bg от източници, запознати с професионалните промени на Димитров.  

В момента комисарят стои начело на екип, който пази имотите на военното министерство. Сред тях са и почивните бази, разказват източниците ни.

По думите им главният комисар се е върнал за кратко в Главна дирекция „Изпълнение на наказията”само и само да получи обезщетение за последното си уволнение. Той е наясно, че няма бъдеще в системата заради многократно очерняното му име и е предпочел да смени работа си.  

Припомняме, че Димитров бе шумно уволнен през 2012 г. от тогавашния правосъден министър Диана Ковачева. Тя обясни, че го е освободила по предложение на зам.-министър Пламен Георгиев, тъй като е навършил пенсионна възраст.

Ковачева обаче се издаде, че причината за отстраняването му е съвсем друга: "Работихме една година с него, очаквахме да има проактивно поведение, да проведе реформи в ресора, но нямаше активност. Всички инициативи, от проверки в затворите и инспектората, уволнение на надзиратели, отстраняването на шефа на бургаския шеф – идваха от министъра и ресорния заместник-министър, а не от него. Бяха открити забранени предмети и непрекъснато се откриват такива. Това е проблем и се очакваше от експерта да даде компетентни идеи. Той е пенсиониран, защото няма активно поведение, а не че има нарушения", обясни министър Ковачева.

Заради уволнението си комисарят заяви, че ще търси правата си в съда, тъй като му остават две години до пенсия. Той е поискал среща с министъра на правосъдието, която била отказана. Заради това смяташе, че освобождаването му е немотивирано и зад него стои личен мотив.

Димитров успя да заведе дело за махането си и да го спечели. По време на управлението на Зинаида Златанова той бе назначен за зам.-шеф на затворите. По-късно отново бе уволнен и впоследствие възстановен заради решение на съда.