Удар на Lupa.bg: Душманин на Пламен Георгиев ще управлява затворите?

Главен комисар Митко Георгиев се връща в ГДИН след съдебна битка

У нас
14:45 - 06 Март 2020
13461
Удар на Lupa.bg: Душманин на Пламен Георгиев ще управлява затворите?

Бившият шеф на затворите главен комисар Митко Димитров се връща на работа в ГДИН. Той е спечелил поредното заведено от него дело, научи Lupa.bg от свой източници.

Димитров обаче става заместник на сегашния ръководител на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” Ивайло Йорданов. Митко Димитров бе шумно уволнен през 2012 г. от тогавашния правосъден министър Диана Ковачева. Тя обясни, че го е освободила по предложение на зам.-министър Пламен Георгиев, тъй като е навършил пенсионна възраст.

Ковачева обаче се издаде, че причината за отстраняването му е съвсем друга: "Работихме една година с него, очаквахме да има проактивно поведение, да проведе реформи в ресора, но нямаше активност. Всички инициативи, от проверки в затворите и инспектората, уволнение на надзиратели, отстраняването на шефа на бургаския шеф – идваха от министъра и ресорния заместник-министър, а не от него. Бяха открити забранени предмети и непрекъснато се откриват такива. Това е проблем и се очакваше от експерта да даде компетентни идеи. Той е пенсиониран, защото няма активно поведение, а не че има нарушения", обясни министър Ковачева.

Заради уволнението си комисарят заяви, че ще търси правата си в съда, тъй като му остават две години до пенсия. Той е поискал среща с министъра на правосъдието, която била отказана. Заради това смяташе, че освобождаването му е немотивирано и зад него стои личен мотив.

Димитров успя да заведе дело за махането си и да го спечели. По време на управлението на Зинаида Златанова той бе назначен за зам.-шеф на затворите. По-късно отново бе уволнен и впоследствие възстановен заради решение на съда.