Само в Lupa.bg: Затворите останаха без директор, Васил Миладинов не се върна

Ексклузивно
16:06 - 17 Юли 2019
9878
Само в Lupa.bg: Затворите останаха без директор, Васил Миладинов не се върна

Четиринадесети ден правосъдният министър Данаил Кирилов не дава обяснение дали наистина е уволнил шефа на затворите Васил Миладинов. Синдикатът на работещите в затворите още чака да му бъде отговорено дали управлението на местата за лишаване от свобода ще се поеме от ново лице.

„Днес изтече срокът, в който правосъдното министерство трябваше да отговори какво се случва с досегашния директор Васил Миладинов. Нямаме отговор. Ние не искаме да браним Миладинов, а да разберем защо е уволнен, има ли конкретна причина”, обясни само пред Lupa.bg Ивайло Григоров, председател на Управителния съвет на Синдиката на служителите на затворите.

 „Ще се съберем и ще решим дали продължаваме с писмата или ще предприемем нещо друго по отношение на мълчанието на Правосъдното министерство”, допълни синдикалистът.

Васил Миладинов трябваше днес да се върне на работното си място след изтичане на болничния му. Засего обаче началникът не е на работното си място. Телефоните, посочени за контакт на интернет страницата на ГДИН, през целия ден даваха свободно. От правосъдното министерство обещаха, че ще внесат яснота, но засега такава няма.  

На 3 юли гръмна новината, че Васил Миладинов е уволнен. Синдикатът към затворите обаче постави под съмнение този факт и поиска да чуе мотивите за отстраняването на затворническия шеф лично от министър Данаил Кирилов и неговия заместник Николай Проданов.

Данаил Кирилов мълчи за Миладинов

В свое писмо до тях защитниците на работещите в местата за лишаване от свобода питат дали е оказван политически и психологически натиск на Миладинов и дали е бил принуден сам да подаде оставката. Трудещите се в затворите напомнят на Проданов, че от назначаването му до момента не е отговорил на нито един официален документ, подаден от тях. Те го обвиняват и че не е изпълнил в срок разпорежданията на предишния министър Цецка Цачева по отношение ангажиментите към синдикатите.