Само в Lupa.bg: Щерката на Цветан Василев брани Николай Малинов

Радосвета Василева цъфна с "мнение" по шпионската афера в Туитър, докато шефът на "Русофили" се отрече от баща й

Ексклузивно
17:50 - 11 Септември 2019
9183
Само в Lupa.bg: Щерката на Цветан Василев брани Николай Малинов

Щерката на банкера-беглец в Белград Цветан Василев Радосвета зае първа позиция да брани обвинения за пране на пари и шпионаж Николай Малинов. Шефът на Национално движение "Русофили" бе задържан във връзка с разследване за сериозни парични потоци от Москва по линия на олигарха Константин Малофеев и ген. Леонид Решетников. Двамата друзя получиха по 10-годишни забрани за влизане на територията на България след разразяването на аферата и следствените действия на прокуратурата и ДАНС. 

Оказва се, че Радосвета Василева, която иначе се слави сама като проевропейски настроена личност със западно образование, е първа писта в защитата на Малинов. Куриозното е, че тази сутрин Малинов се отрече публично от баща й Василев и го обвини, че го бил излъгал финансово и морално за купуването на фалиралата след краха на КТБ телевизия ТВ7. Сделката се разпадна, въпреки обещанията на руския олигарх Константин Малофеев, че ще финансира вдигането й на крака. "Още кафкиански абсурдизми в България. Главният прокурор Цацаров казва, че промотирането на идеи с пари е престъпление. На практика това прави всички партии, неправителствени и граждански организации криминални", пише Василев в "Туитър". 

Малинов днес разкри, че той бил запознал московския бизнесмен, сочен за личен приятел на президента Владимир Путин, с Василев, защото след катастрофата с четвъртата по големина банка, габровецът бил оставен на "улицата" и го молел за влиятелни връзки с Москва. Истината обаче е, че семейство Василеви се познават с руския олигарх далеч по-отдавна. Първата им среща е настоящето убежище на банкера - Белград. Още тогава те започнали тясно сътрудничество, а впоследствие и според сръбски издания Малофеев лично е помогнал на Василев да се укрива успешно вече 5 години в столицата. Не са тайна и отношенията на руснака с властите в Белград още от времето на Борис Тадич, когато руската Газпром купува петролната индустрия в страната.