Само в Lupa.bg: Спорове за разпита на Цветан Василев чрез видеовръзка

Ексклузивно
18:00 - 25 Ноември 2019
8224
Само в Lupa.bg: Спорове за разпита на Цветан Василев чрез видеовръзка

Банкерът-беглец Цветан Василев, който се укрива в Сърбия, ще бъде разпитан чрез видеовръзка от сръбската столица. Това разкри пред Lupa.bg адвокат, който брани правата на подсъдимите за източването на КТБ. До този момент обаче сделка за разпита с прокуратурата нямало.

Наскоро мустакатият богаташ сам пожела да бъде разпитан, но до ден днешен никой не знаеше как точно ще се случи това, защото банкерът категорично отказва да се прибере в родината си, явно страхувайки се да не му щракнат белезниците.

"На 6 февруари тази година отново поставихме въпроса за разпит чрез видеоконферентна връзка. Тогава съдът обяви, че ще проучи тази възможност. Вече девет месеца обаче делото крета, но ние на този въпрос нямаме никакъв отговор", обясни пред Lupa.bg пък адвокатът на Цветан Василев Константин Симеонов. 

Заедно с още 17 души Василев е подсъдим за източването на над 2,5 милиарда лева от фалиралата преди пет години банка.

Все още, обаче, не се знае дали ще се стигне до разпит, защото прокурорите категорично настояват Цветан Василев да се изправи очи в очи пред тях. 

Обвинителите са категорични, че ако богаташът не се чувства гузен и се смята за невинен, няма защо да се страхува да влезе в съдебната зала на Спецсъда и да каже своята истина за тежкото престъпление, по което е обвинен. 

До този момент мустакатият тарикат само дава интервюта на приближени журналисти, като в тях не казва нищо по тежките обвинения срещу него.

Открай време се знае, че Цветан Василев е много близък със сръбския президент Александър Вучич, който никога не би позволил властите в Белград да екстрадират банкера у нас. Именно затова бившият собственик на КТБ се чувства в свои води и българските власти са безсилни да го вкарат в съдебна зала.

Според нашите прокурори много от парите, които Цветан Василев е присвоил от КТБ, са инвестирани именно в западната ни съседка.