Само в Lupa.bg: Срам за България! Наши учени със световно признание взимат 1200 лв. заплата

Актуални новини
16:28 - 16 Февруари 2022
6933
Само в Lupa.bg: Срам за България! Наши учени със световно признание взимат 1200 лв. заплата

Миналата седмица стана ясно, че бюджетната субсидия на БАН отново е много ниска, сега особено ниска заради инфлацията и това накара академиците да възроптаят.

По думите им дискриминацията към Академията продължава и в предвидената бюджетна субсидия за 2022 г., която за пореден път ще демотивира младите хора да изберат професионална реализация в БАН. Младите хора не са съгласни да следват една от най-тежките кариери и след 15-20 години упорит труд да получават под средната заплата за страната. 

Академията е класирана на първо място по критериите научни резултати и тяхното научно въздействие, включително патентна дейност; обществено и икономическо въздействие на научната дейност, както и по обща оценка на научната дейност, но въпреки това доходите там са много ниски.

Положението в БАН действително е плачевно не само откъм липса на инвестиции, но и откъм заплати.

Всъщност доходите, които институтите си докарват от проекти са почти равни на бюджета, който дава държавата. За цялата академия при 2500 учени има финансиране по 2000 проекта. Парите от проектите обаче не могат да се харчат за заплати и режиини. 

Така заплатата на доктор в БАН е около 1200 лева. Толкова взима роден академик, който е сред топ учените в цяла свят според класацията на Санфорд. Той е на първо място в областта на роботиката и изкуствения интелект.  Неговата заплата е точно 1280 лева!

Стартовата заплата за професор в БАН пък е 1100 лева.

Докато в цял свят науката се помпа с пари, нашите учени, въпреки огромните си възможности и потенциал, са на ръба на оцеляването. Срам за България е един академик със световно признание да взима колкото човек без образование и квалификация с посредствена работа!