Само в Lupa.bg: Странджанската виагра - хит сред туристите

Здраве
07:54 - 17 Юни 2019
9548
Само в Lupa.bg: Странджанската виагра - хит сред туристите

Странджанската виагра се оказа хит сред чуждестранните туристи през последната година и все повече чужденци с интерес разпитват за нея в желанието да опитат чудодейната й сила, научи Lupa.bg. Не става обаче дума за хапчета за полова мощ, които да повдигат самочувствието на мъжете, а за билка, чието истинско име е кримски чай.

Отварата от странджанска виагра наистина помага на мъжете да вдигат самолета, но също така е и мощен антиоксидант и изключително полезна както за мъжете, така и за жените. От кримския чай се приготвят запарки, които укрепват имунната система, полезни са за сърцето и за храносмилателния тракт. Билката е по-силна от прочутия мурсалски чай и според вещи в народната медицина предпазва от тежки болести или пък има особено значение в тяхното лечение.

Живеещите в Странджа отдавна знаят за чудодейната билка, наричана още и „чай на боговете“. Любопитното обаче е, че все повече туристи от Русия, Германия, Великобритания, Холандия, скандинавските страни, които почиват на юг от Царево, разпитват за лечебния чай и поръчват на собствениците на различни заведения за закуска да им приготвят билкова отвара от странджанската виагра. Туристите от тези страни са известни с любовта си към чашката, но очевидно се интересуват и как да укрепят здравето си с билки. Освен това те търсят и да купят кримски чай и да го отнесат далеч у домау тъй като са доволни, че тонизиращата билка оказва отлично въздействие върху организма.

Проучване на Lupa.bg установи, че в много малко заведения по Черноморието, които попадат на територията на Странджа, се предлага чудодейната напитка. Иначе чаша кримски чай струва 3-4 лева заради специалното му значение и оскъдното му разпространение. Половин литър домашна лимонада от странджанска виагра, към която са добавени и свежи листа от мента, пък струва 6-7 лева.

Растението се среща единствено в ограничени райони в Странджа и е вписано в Червената книга на изчезващите видове. Най-вече расте в района на Малко Търново, прехвърля границата и се среща и в района на турска Странджа. Поради неговото хищническо събиране в миналото, популациите са много изтощени, обясниха билкари пред Lupa.bg. Останали са много малко видове върху ограничени площи и затова една от популациите, в района на местността „Докузак“ до Малко Търново, беше определена и като защитена местност за странджанския кримски чай.

Странджанската виагра може да се произвежда и по изкуствен път, чрез семена и чрез резници и това вече се прави от няколко фирми. На пазара се продават екземпляри, които могат да се закупят от хората и да ги сложат в домашните си дворове, където да могат да произвеждат цветове, от които се приготвя този тонизиращ чай. Чудодейната билка е много чувствителна за домашно производство, иска специални грижи, много слънце и карбонатни почви, за да може да се развива нормално.