Само в Lupa.bg: Търсят съучастник на хакера , ударил НАП

Новини
12:35 - 18 Юли 2019
7076
Само в Lupa.bg: Търсят съучастник на хакера, ударил НАП

Разследващите все още търсят съучастници на Кристиян Бойков, който удари НАП с хакерска атака. Именно това бави мярката му за неотклонение, научи Lupa.bg.

Компютърният спец, който открадна данни на 5 000 000 български и чужди граждани, бил категоричен, че е извършил сам хакерската атака. Прокурорите обаче не вярвали на думите му и проверяват всеки един факт, за да разберат дали Кристиян е имал помагачи и поръчители. Ако се окаже, че има други хора, които са съпричастни към атаката, то тогава делото ще отиде в Спецсъда, където запознати твърдят, че процесът ще протече доста по-тежко за задържания хакер. 

Дознателите се опитали да разберат най-вече дали хакера е действал на своя глава или някой му е платил, за да покаже, че държавата е слаба и да разклати политическата власт. 

Пред разследващите Бойков казал, че целта му при предишните атаки е да покаже, че системата на защита на държавните институции е слаба и страната ни можела да стане много лесно жертва на чужди хакери. Пред обвинителите си Кристиян се държал изключително културно, съдействал максимално на разследването до тук. Прокурорите обаче са категорични, че ще искат най-тежката мярка за хакера, атакувал НАП.

Припомняме, че Кристиян получи добри думи от премиера Бойко Борисов, който каза, че такива специалисти трябва да помагат на страната ни и да работят за нея.

Преди 2 години, когато пробива сайта на Министерството на образованието по свой проект за училище, е бил сразен от ниското ниво на сигурност, с което държавната институция е боравила. "Успях да пробия сигурността им, в рамките на 1-2 часа. Всеки човек с елементарни познания по киберсигурност или програмиране, би могъл да го направи", споделя впоследствие той. 

След като е успял да пробие системата на министерството, Кристиян се е свързал с институцията, разказал за случилото се и е предал цялата информация, с която разполагал. "Но горе-долу месец след това няма никакъв резултат", призна още ученикът тогава, ужасен от елементарните грешки в системите за сигурност. 

Към днешна дата Бойков работи в София, в голяма корпорация за киберсигурност. Основана е през 2014 г. в Калифорния, а у нас е първата, специализирана в предоставянето на глобални решения за киберсигурност и защита на информацията, като вече има офиси на Острова и в Румъния.