Само в Lupa.bg:  Теч на информация спира дрогата у нас

Наркобосовете предупредени, че се готви международна антидрога акция, покриват се зад граница

Ексклузивно
20:38 - 17 Март 2019
2282
Само в Lupa.bg: Теч на информация спира дрогата у нас

Теч на информация към подземния свят за предстояща мащабна международна акция срещу търговията с дрога е на път да спре временно мръсния бизнес у нас. От свои източници Lupa.bg научи, че само броени дни, след като разследващите получават подробности за готвената операция, която засяга повечето балкански страни, наркобосовете у нас вече били наясно, че им се готви капан, разкри наш високопоставен източник в МВР.

По принцип информацията е секретна и се пази на най-високо ниво, затова все още никой не се наема да обясни как готвената акция е достигнала до топ мафиотите. Големите имена в подземния свят веднага спрели всякакви доставки, някои даже си купили билети за екзотични държави, към които да полетят преди да станат жертва на ченгетата.

Според изтеклата информация капани щяло да има на границите с Турция, Гърция и Румъния, като не е ясно докога ще продължи примката. Очаквало се по границите да бъде доставена и специална свръхмодерна техника, с която да бъдат засичани наркотиците. Затова и топ гангстерите решили да спрат доставката изцяло, с което опасният бизнес за момента клони към замръзване.

В момента в страната действат само дребни дилъри, които пробутват вече вкараните количества, които се очаква да се разпродадат в рамките на седмица-две. След това се очаква търсенето да нарасне, като големите играчи на пазара вече се замислят да вдигнат и цената на наркотиците.

Явно разбрали за изтеклата информация, разследващите започнали акции по малките градове, за да спипат останалите в страната опиати. Lupa.bg научи още, че столицата засега е извън полезрението, като се проверяват предимно градове от Северозападна България.

17 хиляди български деца са пробвали дрога поне веднъж в живота си, а за 12 години, делът на употребяващите наркотици се е увеличил с 12 процента, сочи сухата статистика. За съжаление България е отличник в употребата на наркотици, показват данните на Националния фокусен център. Около 27 хиляди студенти признават, че са употребили някаква дрога през последния месец. Заедно с учениците в 9-и и 10-и клас феновете на отровата стават около 100 хиляди.

Вече и официалните експерти признават факта, че не друг наркотик, а амфетамините са актуалната дрога - с масова употреба и трайни вреди. България е първенец в статистиката на употребявалите наркотик поне веднъж в живота си. У нас учениците водят своите връстници в почти всички държави, особено при амфетамините. Там сме на трето място след САЩ и Монако.

Цената на амфетите е доста под средната за Европейския съюз. Докато в Чехия грамът струва 80 лева, то у нас цената е малко над 20 лева. Анализите сочат, че наркотиците на улицата са все по-разредени. Рекордно малко активно вещество има в хероина на пазара. В Европа хит са всякакви синтетични наркотици, които още не са вписани в забранителните списъци. У нас, за година, са открити 25 нови психоактивни вещества.

Хубавото за България на този етап е, че за разлика от развитите страни в Европа, у нас почти няма зависими от наркотиците над 45-годишна възраст.