Само в Lupa.bg: Тиха война за 5G в България

Ексклузивно
15:38 - 28 Май 2020
35097
Само в Lupa.bg: Тиха война за 5G в България

Към изключително странен обрат върви изграждането на 5G мрежата в България. В края на февруари законопроектът за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията, който урежда покритието на сигнала, набързо мина на първо четене в регионалната комисия в парламента. И само карантината попречи поправките да бъдат гласувани и на второ. Днес обаче най-изненадващо проектът беше оттеглен от дневния ред на Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в Народното събрание. 

След като в края на миналата година министърът на транспорта Росен Желязков обещаваше „умни градове” през 2020 г. у нас, днес ситуацията изглежда коренно различна. 

„Имаше натиск законопроектът с промените за 5G да бъде оттеглен. С аргумента, че управляващите не можаха да обяснят ясно на хората какво точно представлява тази мрежа. А и за да не изглежда, че ГЕРБ подкрепят лобистки текстове”, довериха пред Lupa.bg депутати от регионалната комисия в парламента.

Кои са лобистките текстове? В проекта е заложено да не се изисква разрешение за строеж за поддръжка, оборудване или подобряване на елементи на приемо-предавателните станции. Т.е., законът позволява изграждането на 5G мрежата само с уведомителин режим. За сравнение – при изграждането на 4G режимът беше разрешителен.

„Не може за един гараж да вадиш разрешително, за лятна кухня – пак да вадиш, а за 5G да даваме бърза писта! Така просто заобикалят закона за етажната собственост – и не се налага да питат всички живущи дали са съгласни”, коментираха възмутени народни представители.

Именно заради първоначалната засилка България да е сред първите страни с 5G рязкото отдръпване от темата сега буди подозрения откъде точно идва натискът въпросът на този етап да бъде замразен.

Съмнително звучи и становището на здравното министерство към законопроекта. „Изразяваме увереност, че законодателните облекчения на строителния режим за технологично обновяване на приемно-предавателни станции ще се извършват при строго съблюдаване на здравните изисквания, така че да се гарантира опазването на човешкото здраве от въздействието на електромагнитните полета”. Изглежда, че самото Министерство на здравеопазването няма никаква яснота за здравните последици върху организма и не може да бъде гарант за здравето на хората.

Отделно упорито набира полулярност конспирацията, че натискът срещу 5G мрежата идва от американска страна, тъй като отвъд океана изостават в разработване на собствена технология - за разлика от далекоизточен Китай. А Вашингтон се страхува да използва китайската, защото Пекин може да я използва и за подслушване. 

Всичко това повдига безброй въпросителни - кога, как, при какви условия и въобще дали 5G мрежата ще стартира в България до края на тази година.