Само в Lupa.bg: Тръгва метла в районните кметства?

Слухове за масови уволнения държат на тръни служителите в столичните общини

Актуални новини
16:20 - 29 Ноември 2023
8144
Само в Lupa.bg: Тръгва метла в районните кметства?

Слухове за масови уволнения държат на тръни служителите на районните общини в столицата, научи Lupa.bg от работещи в софийските кметства. Чиновниците били в пълен стрес заради новоназначените кметове, които всячески се опитвали да лансират свои хора на работа и да изметат старите кадри.

В по-голямата част от София местните избори бяха спечелени от представителите на ПП-ДБ-Спаси София. Техните кметове обаче са „нови в занаята” и тяхната неопитност била фрапираща за дългогодишните служители в общините.

Най-ярък пример в това отношение бил кметът на район „Възраждане” Станислав Илиев. Той буквално блокирал работата на колегите си с безумни справки, за които постоянно настоявал. Илиев не разрешавал на служителите си да правят каквото и да било без негово разрешение.

 „Не може разни дребни разрешителни, които издаваме всеки ден, да минават задължително през кмета – това не е негова работа, това са рутинни процедури. Но с изричната заповед всичко да минава през него ние буквално не можем да работим”, оплакаха се негови служители.

Самият Илиев е един от най-спорните кметове, избран на последния вот. През 2009 г.  започва работа в отдела в МВР, който си партнира с ОЛАФ. За кратко време се ориентира в обстановката и започва да прави схеми, разказват тогавашните му колеги. Не след дълго обаче е уличен в измами  и е уволнен. От МВР Илиев отива в МОСВ, където също не се стърпява и се замесва в нови схеми. И там обаче не успява да натрупа дълъг трудов стаж, защото афинитетът му към измами взема връх.

Сега същият този човек управлява столично кметство и то по начин, който е абсолютно неадекватен. По-лошото е, че ситуацията е подобна в редица райони на София.  

Неработещият Столичен общински съвет също допринасял за хаоса на административно ниво.

Точно по тази причина всички чиновници стискали палци на утрешната сесия в СОС да се стигне до избор на председател, та да се отпуши и тяхната работа.